Výstava francouzského umělce Juliena Morela nabízí pohled do továren

25.10.2014 19:50

Výstava nazvaná Mythe úspěšného francouzského umělce Juliena Morela začala ve čtvrtek 16. října v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Podtitulem výstavy jsou „nevyužité tovární prostory v uměleckém díle – Friches en oeuvre“. Výstava je součástí Francouzského podzimu, který pořádá Francouzsko-český klub ve Zlíně, a k vidění je až do 31. října.

Výstava francouzského umělce Juliena Morela nabízí pohled do továren
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Výtvarník a malíř Julien Morel ze Saint-Étienne, se zabývá přestavbou dělnických měst a průmyslových oblastí. Představil se například v Ostravě, kde spolupracoval na projektu brownfieldu Vítkovic. Jeho díla odhalují městskou a společenskou přeměnu ladem ležících lokalit, které jsou součástí kulturního dědictví. Jeho práce vyzvedává kvality architektonické, estetické i výtvarné těchto vyloučených míst naší země.

Ve své práci využívá Julien Morel reprodukce původních plánů, technické knihy, mapy či návody k použití. Tedy záznamy, které jsou poznamenány určitou historií. Svými kresbami zasahuje do pevně stanovených plánů z minulosti, nanáší novou vrstvu a tvoří tak obraz, novou paměť. Autora zajímá mísení, bod střetu těchto dvou přístupů a rušení hranic, nabízí se mu tak nový objekt, nová paměť – mýtus, legenda.

Autor hledá místa paměti, hledá svoji osobní paměť a vytváří tím tak nové vjemy, které si bude také pamatovat. Jak říkal autorův oblíbený francouzský malíř Paul Rebeyrolle: „Co se děje ve světě, se mi jeví jako mnohem dramatičtější a silnější než jakýkoli obraz, který může být v porovnání opravdu marným. Ale pro mě jako malíře je to jediný způsob, jak mohu žít. Maluju každý den, ale zajímá mne, zda netrávím tolik času přemýšlením o životě a životních podmínkách lidí, než o malování. Myslím si, že tyto dvě posedlosti, jedna pro malování, druhá pro soudobé dějiny jsou pro mě stejně důležité.“
Právě tento citát odráží Morelův způsob kresby a malby.  Fascinace průmyslovými pustinami, které reflektují proměny soudobých dějin, dávají impuls k hledání mutací a transformací naší společnosti. Specifické prostory, které měly svou funkci a život jsou nyní opuštěné, uvrženy v chaos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…