Výstava k 50. výročí pořadu Meteor získala prestižní ocenění přehlídky SCIAP

05.12.2013 16:00

Výstavu Budoucnost začíná teď, aneb takhle vědce neznáte, která doprovází oslavy 50 let existence pořadu Českého rozhlasu Meteor, ocenila porota soutěžní přehlídky SCIAP třetím místem v kategorii expozice.

Výstava k 50. výročí pořadu Meteor získala prestižní ocenění přehlídky SCIAP
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Cílem soutěže je vyhodnocení nejúspěšnějších popularizačních aktivit vědy realizovaných na území České republiky nebo v českém jazyce, dále pak popularizace vědy a prezentace Akademie věd ČR. Vyhlašovatelem soutěže je Středisko společných činností AV ČR, v. v. i. a soutěž je otevřena všem subjektům, které se vědou zabývají a vědu popularizují.

Letos se v soutěži SCIAP (SCIence APproach) představilo celkem 36 projektů, které přibližují vědu české veřejnosti, a Český rozhlas nominoval výstavu Meteoru do kategorie expozice.

Netradiční výstava představuje padesát významných vědců, kteří spolupracují dodnes s pořadem Meteor. Záměrem tvůrců je představit je jinak, než jak jsou známí z vysílání.

U každé osobnosti proto velkoformátový snímek, který s vtipem a nadsázkou ilustruje povolání snímané osobnosti, doplňují fotografie z jejich osobního života na téma: „Co jsem dělal v letech, kdy bylo Meteoru 0, 10, 20, 30 a 40 let (1963, 73, 83, 93, 2003)“. Základní myšlenkou je připomenout, že vědci jsou také lidé, a že bez nich by Meteor nikdy nemohl být tím, čím je.

„Jsem nesmírně rád, že toto ocenění získal projekt, který boří zažité stereotypy,“ říká Marek Janáč, autor pořadu a jeden z tvůrců výstavy, „zřejmě platí, že skvělý popularizátor je současně odborníkem i osobností, schopnou nadhledu a vtipu. Děkuji jim za to, že nám věřili a šli do toho s námi.“

U příležitosti tohoto ocenění přistoupil Český rozhlas k prodloužení výstavy v jejím současném pražském umístění. Posluchači tak mají ještě poslední možnost výstavu shlédnout ve vestibulu historické budovy Českého rozhlasu na Vinohradské ulici č. 12 v Praze. Navštívit ji mohou zdarma, od rána do noci, až do neděle 8. prosince. Poté již výstava zamíří do Brna.

Více informací naleznete na www.meteor.rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…