Výstava o výsadkovém vojsku je stále k vidění na Univerzitě obrany

06.04.2016 9:07

Těsně před Velikonocemi se vestibul budovy brněnské Univerzity obrany zaplnil velkou skupinou lidí, z nichž významná část měla hlavu pokrytou červeným baretem. Šlo o neklamné znamení, že právě probíhala vernisáž výstavy s výsadkářskou tématikou.

Výstava o výsadkovém vojsku je stále k vidění na Univerzitě obrany
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany

Výstavu s názvem Vznik a historie výsadkového vojska spolu s Univerzitou obrany pořádá Klub výsadkových veteránů Jana Kubiše Brno, jehož předseda Jaroslav Foršt během vernisáže krátce vystoupil a vyjádřil vztah k atraktivní vojenské profesi: „Jsme hrdi na to, že jsme mohli červené barety nosit jako aktivní vojáci a nyní tak můžeme činit jako veteráni.“

Tradice výsadkového vojska má kořeny v hrdinských činech parašutistů za 2. světové války, které dále rozvíjely následující generace výsadkářů a průzkumníků. Je to tradice, která patří k tomu nejzajímavějšímu, čím se česká armáda může v novodobé historii pochlubit. Výstava mapuje historii československých výsadkových jednotek i jednotek hloubkového a speciálního průzkumu, a proto zahrnuje tak rozdílné celky, jako byly pěší prapor 71 (výsadkový), 22. výsadková brigáda, 7. výsadkový pluk nebo armádní a divizní roty hloubkového průzkumu.

Další část výstavy je věnována českým výsadkovým jednotkám, které nyní působí v sestavě Armády České republiky – 43. výsadkový prapor v Chrudimi, prostějovský 102. průzkumný prapor generála Karla Palečka či 601. skupina speciálních sil generála Moravce.

Výstava připomíná také významné osobnosti výsadkového vojska, kterými byli například generálové Vladimír Přikryl, Karel Paleček, Rudolf Krzák, Jiří Šedivý, Petr Pavel, plukovníci Josef Černota, František Mansfeld a další.

Hostem vernisáže pak byl bývalý první náčelník štábu 22. výsadkové brigády plukovník ve výslužbě Ivan Kutín, který zavzpomínal na dobu své aktivní služby: „Na této profesi jsem vždy nejvíc oceňoval chuť a zájem lidí, kteří dobře věděli, do čeho jdou, a nezalekli se toho.“ Dnes již třiadevadesátiletý Ivan Kutín byl hlavním „mozkem“ budování 22. výsadkové brigády v Prešově.

Výstavu doprovází několik desítek trojrozměrných exponátů - uniformy, padáky, zbraně, radiostanice, výsadkové odznaky, vyznamenání či dokumenty. Expozice ve foyer budovy Kounicova 44 bude veřejnosti přístupná do 29. dubna 2016 v pracovní dny od 8 do 18 hodin. Vstup volný.

Vernisáž výstavy

Z vernisáže výstavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…