Výstava před Generálním štábem AČR mapuje vývoj raketového vojska

11.09.2017 9:14

Na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích otevřel v úterý 5. září náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář expozici věnovanou historii a současnosti raketového vojska. Potrvá do 30. října.

Výstava před Generálním štábem AČR mapuje vývoj raketového vojska
Foto: Miroslav Šindelář
Popisek: Výstava 100 let raket před Generálním štábem AČR potrvá do 30. října 2017

Ta nese název 100 let raket a mapuje vývoj raketových zbraní od 1. světové války až po současnost. Na dvaadvaceti panelech přibližuje vývoj jednoho z nejsložitějších zbraňových systémů za uplynulých sto let.
„Připomínáme si sto let od doby, kdy do moderního pojetí vedení bojové činnosti vstoupily za 1. světové války zbraně využívající raketovou technologii,“ řekl v úvodním projevu náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář a připomněl milníky vývoje a využívání této technologie pro vojenské i mírové účely. Zmínil také, že Vláda České republiky schválila pořízení šestnácti kusů protiletadlových raketových kompletů RBS-70 nové generace, které budou postupně dodány v letech 2018 až 2020 pro posílení schopností strakonického protiletadlového raketového pluku.

„Rakety ve výzbroji Armády České republiky budou chránit naši vlast i v dalších letech,“ upozornil armádní generál Josef Bečvář.

Získat fotografie bylo často složité

Autoři Ivo Pejčoch a Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu v Praze připravovali výstavu několik měsíců.

„Snad nejobtížnější bylo získat k některým tématům dostatečně kvalitní fotografie s vypovídající hodnotou. Zatímco část problematiky je bohatě zdokumentovaná, u jiných témat tohle zdaleka neplatí. Některé fotografie jsme museli pořídit díky exponátům v muzeích,“ prozradili autoři výstavy.

Výstava přibližuje i současnost. Jeden z panelů se například věnuje 25. protiletadlovému raketovému pluku ze Strakonic, jehož příslušníci úspěšně navazují na tradice 200. československého lehkého protiletadlového pluku - Východního. Ten byl v době 2. světové války nasazen do bojů u severoafrického přístavního města Tobruk.

„České protiletadlové raketové vojsko nemá jen bohatou historii. Plní úlohu spolehlivého partnera při zabezpečení integrované protivzdušné a protiraketové obrany v rámci NATO,“ uvedl velitel strakonického útvaru plukovník Ján Sedliačik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…