Výstava představuje tragické osudy vlastenců za druhé světové války i v období komunismu

09.07.2015 20:18

Osudy vlastenců, kteří nasazovali své životy za druhé světové války v boji proti fašismu, aby následně za komunistického režimu skončili ve věznicích či na popravištích – tyto tragické lidské příběhy představuje expozice nazvaná Život ve stínu šibenice. Unikátní výstavu v prostorách brněnského sídla krajského úřadu zahájil ve čtvrtek 9. července 2015 hejtman Michal Hašek.

Výstava představuje tragické osudy vlastenců za druhé světové války i v období komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Jak konstatoval hejtman Hašek, ojedinělá výstava přibližuje méně známé osudy statečných lidí, kteří neváhali nasadit své životy v boji proti totalitě nacistické i komunistické. Nešlo přitom pouze o vojáky, ale také o lidi nejrůznějších profesí, věku či zájmů. Jedno ale měli společné, odhodlání přispět svým úsilím k obnovení demokratických poměrů v naší vlasti. „Řada z nich se však dočkala pronásledování a persekuce od svých vlastních stejnou řečí mluvících spoluobčanů,“ uvedl Michal Hašek, který také vyzval k ukončení půtek a sporů ve výkladech obou těchto tragických etap našich moderních dějin a obrácení pozornosti k budoucnosti. „Budu rád, pokud na tuto výstavu zavítají především lidé z mladší generace. Je nutné se z vlastní historie poučit,“ dodal hejtman, jenž poděkoval za přípravu expozice manželům Kratochvilovým. Výstavu, kterou realizovala společnost K 2001 a další instituce, bude možno v prostorách krajského úřadu navštívit až do konce srpna.

Další z připravovaných projektů, který zdokumentuje téma druhé světové války a období krátce po ní, hodlá Jihomoravský kraj podpořit na podzim vypsaným grantem. Díky tomuto projektu historici a paměťové instituce pomohou zachytit události let 1938 až 1948. „Dohodli jsme se již se zástupci Vojenského historického ústavu, Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek, že se stanou garanty projektu nazvaného pracovně Deset let, které změnily střední Evropu a jižní Moravu,“ řekl hejtman Hašek.

foto JMK

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…