Výstava v Národním technickém muzeu: Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně

10.05.2017 10:57

Stěžejní výstava Národního technického muzea letošního roku seznamuje návštěvníka s historií i se současností protetiky, ukazuje možnosti, perspektivy i meze náhrad lidského těla a zachycuje jedinečnost výsledků propojení jednotlivých oborů medicíny, vědy a techniky.

Výstava v Národním technickém muzeu: Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Expozice vznikla ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a Národní lékařskou knihovnou.

Návštěvníci se zde seznámí s realitou současných možností medicíny. Poznají, jak lidé pomocí přístrojů posouvají omezení svého těla a co a jak je možné plnohodnotně či částečně v lidském těle v současnosti nahradit. Uvidí, k jakým úspěchům v posledních desetiletích díky spolupráci odborníků z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu a na základě využití moderních technologií a materiálů došlo. Mohou porovnat současné možnosti s historií oboru i poznat jeho další směřování.

Výstava ve dvanácti sekcích a stovkách exponátů srozumitelnou formou prezentuje celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla od protéz končetin, zubních, cévních či prsních implantátů přes náhrady funkce ledvin, jater, slinivky, srdce či plic, po nervovou stimulaci či kompenzaci hlasu, sluchu a zraku.

Generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr uvedl: „Cílem této výstavy je seznámit veřejnost s mimořádnými výsledky propojení oborů medicíny, techniky a vědy. Autorský tým se pustil do odvážného činu. Bylo nutné koordinovat výpůjčky předmětů od 60 subjektů a propojit spolupráci velkého množství elitních odborníků ze zdravotnictví. Díky tomuto projektu založilo NTM sbírku zdravotnické techniky.“

Výstava trvá od 10. května 2017 do 4. března 2018 a doprovází ji široká nabídka speciálních programů pro školy a řada akcí pro veřejnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…