Výstava v Národním technickém muzeu je věnována Libeňskému mostu

28.01.2016 12:31

Komorní expozice představuje dobové materiály z doby vzniku mostu: jeho sádrový model, plány a kresby z pozůstalosti architekta Pavla Janáka i dobové fotografie ze stavby.

Výstava v Národním technickém muzeu je věnována Libeňskému mostu
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Návštěvníci Národního technického muzea se v komorní výstavě umístěné v prostoru před expozicí Architektury, stavitelství a designu mohou seznámit s dobovými materiály z doby vzniku Libeňského mostu, významného architektonického a inženýrského díla z let 1924-1928, o jehož budoucnosti v současné době probíhá živá diskuse. Vystaven je zde původní sádrový model mostního oblouku se schodištěm, originální Janákovy plány a kresby a také dobové fotografie, které ukazují komplexní přístup architekta k návrhu inženýrské stavby jako uměleckého díla. Vedle mostu samotného jsou ve výstavě prezentovány další Janákovy práce z raných dvacátých let (Škodův palác v Jungmannově ulici nebo Autoklub Republiky československé v Opletalově ulici), které dobře ilustrují jeho cestu od kubismu k svébytnému plastickému puristickému výrazu, v jehož formování sehrál Libeňský most zásadní roli.

Autor výstavy Ing. arch. Petr Krajči vysvětluje: „Přímé ohrožení tohoto významného architektonického i inženýrského díla, poněkud omšelého lety zanedbané údržby, souvisí s několik let trvajícími úvahami o jeho demolici a nahrazení mostem novým, širším a s větší kapacitou, i když velkou povodeň v roce 2002 překonalo toto téměř devadesátileté inženýrské dílo se ctí. Význam mostu dokládá také to, že dobový sádrový model mostu je od roku 2011 představen ve stálé expozici Architektury, stavitelství a designu NTM a dílo je zde prezentováno mezi významnými počiny architektury 20. století.“

Most navrhl známý pražský architekt Pavel Janák (1882-1956), který přitom úzce spolupracoval s inženýrem Františkem Menclem (1879–1960), odborníkem v oblasti mostního stavitelství. Projekt architekta Pavla Janáka, mimo jiné autora nedalekého Hlávkova mostu, je čistým, jednoduchým a elegantním výrazem přechodu od mohutných hranolů pozdního kubismu k jednoduchosti nastupujícího purismu, konstruktivismu a funkcionalismu. Současně se jedná o moderní inženýrskou stavbu s železobetonovou konstrukcí dlouhou 370 m. Díky železobetonu tvoří lapidární objemy pilířů, jednoduché křivky mostních oblouků nebo ramen kandelábrů a pravoúhlé prvky plného mostního zábradlí a schodišť jeden tvarový i konstrukční celek – přesně v duchu zásad o tvorbě komplexního uměleckého díla - „Gesamtkunstwerku“. Ve své době šlo také o nejširší most v Praze, který měl významnou úlohu v urbanistické struktuře města, což si uvědomoval i Pavel Janák, který ve svém projektu rozpracoval také urbanistické řešení holešovického i libeňského předpolí mostu.

Výstava je přístupná od 26. ledna do 31. března 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…