Výstava v Nové budově Národního muzea připomíná vztah T. G. Masaryka ke Svaté zemi

15.12.2017 14:19

Od 14. prosince 2017 do 13. ledna 2018 mají návštěvníci Nové budovy Národního muzea možnost zhlédnout výstavu Masaryk a Svatá země. Ta na patnácti panelech představuje nejen dosud mnohdy neznámé dobové fotografie z návštěvy, kterou první československý prezident vykonal na jaře roku 1927 do Svaté země, tehdy ještě pod mandátní britskou správou.

Výstava v Nové budově Národního muzea připomíná vztah T. G. Masaryka ke Svaté zemi
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava také ukazuje širší kontext jeho vztahu k židovství a židovskému národu, a osvětluje tak hluboké vazby mezi Českou republikou a Izraelem.

„Na jaře 1927, v době, kdy Československu ještě nebylo ani deset let a Izrael byl teprve snem budoucnosti, přijel Prezident Tomáš Garrigue Masaryk do Svaté země, aby navštívil Jišuv – Židy v Zemi izraelské. Jednalo se o historicky první návštěvu oficiální hlavy státu v tehdejší mandátní Palestině. Ze symbolického hlediska to byl projev podpory a jedinečná událost. Na tuto cestu lidé v Izraeli nikdy nezapomněli," vysvětluje kontext výstavy velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron. Masarykova cesta byla tehdy pojata z širšího hlediska návštěvy kolébek civilizace, postupně navštívil místa v Řecku, Egyptě a právě Svaté zemi.

Výstava Masaryk a Svatá země vznikla při příležitosti 90. výročí památné návštěvy a je iniciována Velvyslanectvím Státu Izrael. Od ledna příštího roku, kdy Izrael oslaví 70 a Česká republika 100 let od vyhlášení nezávislosti, se výstava vydá na pouť po českých a moravských městech. Kromě mnohdy dosud nepublikovaných fotografií ukazuje také další archivní materiály z návštěvy prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka do Svaté země a zároveň osvětluje jeho výjimečný vztah k židovství a jeho genezi od Masarykových dětských let. Výstava se dotýká i působení Masarykova syna a pozdějšího ministra zahraničí Jana a připomíná významnou roli, kterou ve vztahu k židovskému národu a Státu Izrael sehrál. V Nové budově Národního muzea doprovází právě probíhající výstavu Fenomén Masaryk, kterou si mohou návštěvníci prohlédnout až do 31. ledna 2018.

Text výstavy: Dr. Robert Řehák (kurátor výstavy), ing. Jiří Čistecký (panely 11-14)

Fotografie: Archív Ústavu TGM o.p.s, Archív Kanceláře prezidenta republiky, Archív Ministerstva zahraničních věcí, Pavlína Šulc, Dr. Robert Řehák, soukromé sbírky

Design výstavy: Kristián, s.r.o., grafický design: Martin Kocnár, Ing. Jan Pospíšil

Zvláštní poděkování: PhDr. Jan Bílek, PhDr. Jakub Doležal, doc. PhDr. Jan Němeček, DrSc., Michal Frankl, PhD., Zita Adamová, Petra Mohylová

Nová budova Národního muzea je otevřena denně: čtvrtek – úterý 10.00–18.00, 1. středu v měsíci 10.00–20.00, ostatní středy v měsíci 09.00–18.00.

Vstupné na výstavu Fenomén Masaryk a doprovodné výstavy je 100 Kč/plné, 70 Kč/snížené a 170 Kč/rodinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…