Výstavou Věčné návraty fotograf připomněl deset let umělecké činnosti

03.12.2014 10:22

Putovní výstavou Věčné návraty, jejíž poslední prezentace proběhla v listopadu v Dobrušce, uzavřel fotograf a také publicista Robert Rohál rok 2014. Kolekcí pětatřiceti černobílých fotografií, která byla letos k vidění v Česku i na Slovensku, připomněl deset let své výstavní činnosti.

Výstavou Věčné návraty fotograf připomněl deset let umělecké činnosti
Foto: Robert Rohál
Popisek: Černobílé fotografie Roberta Rohála.

Výstava Věčné návraty, na které autor prezentoval dvě kolekce černobílých fotografií, měla letos putovní charakter. Zatímco na jaře byla k vidění na hradě Karlštejn a přes léto ve Zvolenu na Slovensku, v listopadu ji autor představil v Dobrušce.

"Věčnými návraty jsem uzavřel deset let práce s černobílou fotkou, ale rozhodně s tím nekončím. Nebyla to ani žádná retrospektiva, nýbrž dvě poslední kolekce nesené v romantickém duchu. První - Romance o Krásce a Zvířeti - evokovala známý pohádkový příběh, druhá nazvaná La Divina byla sbírkou portrétů operní divy Lenky Čermákové," říká  Robert Rohál, který poprvé vystavoval v roce 2005.

Jako novinář začínal reportážní fotografií,  ale postupně přešel k souborům stylizovaných fotografií, které už stačil představit na řadě míst v Česku. Kromě rodného Holešova také v Praze, Brně, Ostravě, Kroměříži nebo Zlíně, ale také v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci či na hradě Křivoklát. V roce 2011 vystavoval společně i se zpěvačkou Evou Pilarovou, která také fotí.

"Během deseti let jsem se zúčastnil přibližně deseti kolektivních a třiceti samostatných výstav, kde jsem předvedl především černobílé fotografie ve větším formátu a přenesené na plátno.  Vypadá to  pak mnohem zajímavěji, ta hrubší struktura spojená s určitým příběhem má své kouzlo," tvrdí fotograf.

Nejčastěji fotí lidi, které stylizuje do různých podob, situací a příběhů ve vlastní režii. Tímto způsobem vznikly jeho kolekce Andělé mezi námi, Marlene, Komtesa, Doudlebské motivy nebo již zmíněný cyklus Romance o Krásce a Zvířeti, v němž celý příběh rozfázoval do dvaceti fotografických obrazů.

"V příštím roce bych chtěl přece jenom více psát, což znamená, že si možná dám ve focení pauzu. Ale uvidí se, třeba dostanu nějaký nápad a začnu ho realizovat. Také mám už nějakou dobu v plánu některé své fotografické obrazy vydražit  ve prospěch charity," uvedl Robert Rohál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…