Vzdělávací projekt ÚSTR ukazuje světu život v komunistickém Československu

15.10.2016 10:25

Patří československý komunismus do hodin dějepisu v Evropě a USA? Multimediální vzdělávací projekt Socialism Realised: Life in Communist Czechoslovakia 1948-1989, který vytvořil Ústav pro studium totalitních režimů, přináší širokou škálu materiálů přibližující poválečné československé dějiny zahraničním uživatelům a uživatelkám. Měsíc po spuštění má web Socialism Realised už 18 tisíc uživatelů a ve světě sbírá kladná hodnocení.

Vzdělávací projekt ÚSTR ukazuje světu život v komunistickém Československu
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Webová stránka projektu www.socialismrealised.eu nabízí dobové filmové klipy, fotografie, oficiální dokumenty i střípky osobních příběhů ve formě dopisů. „Chceme studujícím i vyučujícím poskytnout spíše podklady pro analýzu a vlastní hodnocení, než tradiční dějepisný výklad,“ popisuje záměr projektu Karina Hoření, historička a didaktička z Oddělení vzdělávání ÚSTR. „Výběr použitých materiálů jsme přizpůsobili znalostem a možnostem zahraničních studujících, zároveň nabízíme materiály, které umožnují samostatnou práci žáků, ta bohužel v případě dějin východního bloku bývá potlačena na úkor zjednodušujícího výkladu,“ dodává K. Hoření.

Didaktici z ÚSTR vytvořili portál Socialism Realised na základě zkušeností se studenty i učiteli na evropských a amerických školách. „Testování projektu na litevských školách ukázalo, že existují situace srozumitelné ve všech postkomunistických zemích, prezentace na Slovensku na druhé straně odhalila, jak odlišně Slováci vnímají naše společné československé dějiny,“ upozorňuje Vojtěch Ripka, historik a vedoucí Oddělení vzdělávání ÚSTR. Vyučující z amerických univerzit, které spolupracovaly na testování projektu, pak překvapila česká nostalgie, s níž se setkali v některých filmových ukázkách.

„Je to vynikající web i učební pomůcka. Přehledně uspořádaný, se snadnou orientací. A obsah je úžasný… Myslím, že tento web bude velmi užitečný pro uživatele na nejrůznějších stupních vzdělání,“ píše například Flagg Taylor, profesor politologie z americké Skidmore College.

„Webová platforma Socialism Realised prostřednictvím československé historie ukazuje hlavní témata komunistické minulosti ve Východní Evropě…. Velmi vhodně uplatňuje interaktivní přístup k minulosti a zaujme také svou moderní podobou,“ chválí projekt Veronika Tuckerová, která řídí pražskou letní školu slovanských studií Harvardovy univerzity.

Zájem o využití vzdělávacího portálu projevilo už několik zahraničních univerzit, např. Brown University, University of Florida, University of Toronto, University of Bristol, University College London - SSEES, University of Sheffield, University of Glasgow, Northwestern University či University of North Carolina.

Autoři a autorky tuto unikátní vzdělávací platformu představí českému publiku v úterý 18. října v 18 hodin v Divadle Perštýn.

Prezentaci doprovodí i diskuse nad tím, jaký příběh tvoří české dějiny a nakolik je srozumitelný za hranicemi naší země. Mezi pozvanými je Vanda Thorne, akademická ředitelka New York University Prague, či Adéla Gjuričová, historička Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Prezentace proběhne v češtině.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…