Vzniká nový dokument o Podyjí. Premiéru bude mít v březnu

25.12.2015 18:54

Těsně před dokončením je nový třicetiminutový dokument Obrázky z Podyjí. Lidé se v něm budou moci zblízka seznámit se živou i neživou přírodou, historií vývoje krajiny a zásadami péče o kulturní krajinu i "divočinu" národního parku a jeho ochranného pásma.

Vzniká nový dokument o Podyjí. Premiéru bude mít v březnu
Foto: Národní park Podyjí
Popisek: Národní park Podyjí

Premiéru by měl mít na konci března 2016. Doprovodí ho série kratších děl určených převážně internetovému publiku.

Je u nás jen velmi málo oblastí, kde se zachovala příroda v celé své pestrosti a kráse. Národní park Podyjí je jedním z takových klenotů, druhové bohatství je díky jeho poloze zcela výjimečné. Snímek provází diváka časem i prostorem jedinečné „galerie“, kterou na jihozápadě Moravy vytvořila řeka Dyje. Ukazuje místa a děje podivuhodné, se kterými se jinde nesetkáme, ale i takové, jaké můžeme najít ve svém okolí. Seznamuje s dramatickou geologickou historií území i s vývojem po poslední době ledové, který nekončí ani dneškem. Představeny jsou nejcennější biotopy, které se dnes vyvíjejí bez lidského zásahu, stejně jako vzácné rostlinné a živočišné druhy. Pozornost je věnována i významné roli člověka v celé historii Podyjí.

Půlhodinový dokument nese název "Obrázky z Podyjí". „Trošku jsme byli inspirováni Karlem Čapkem a trošku onou obrazovou a informační mozaikou, která je dílem kolektivu autorů ze Správy Národního parku Podyjí, scénáristy Libora Ambrozka a společnosti Skyfilm Prostějov filmaře Ivana Stříteského. V předpremiéře bude představen na výročním zasedání Rady národního parku v březnu. Posléze bude uveden na dalších veřejných místech. Předpokládáme, že jej převezme i vysílání České televize,“ vysvětlil ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Dílo bude volně doprovázet i osm krátkých snímků v rámci kolekce "Kaleidoskop Podyjí". „Ty budou zaměřeny na různá zajímavá témata. Jejich názvy mnohé napoví již dnes: V ráji plazů, Pralesovatění, Teplomilná doubrava, Jasoň dymnivkový, Vesniček ráj to na pohled, Dialog o Dyji, Poutní cesta, Ten, který sloužil…“ doplnil Rothröckl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…