Vzorové projekty nájemních domů seniorského bydlení jsou na webu

13.11.2015 7:35

Na stránkách Státního fondu rozvoje bydlení byly zpřístupněny Vzorové projekty nájemních domů seniorského bydlení a jejich modelové parametry. Tento projekt pro SFRB zpracovala Fakulta architektury ČVUT ve spolupráci s Fakultou stavební.

Vzorové projekty nájemních domů seniorského bydlení jsou na webu
Foto: Státní fond rozvoje bydlení
Popisek: Státní fond rozvoje bydlení, logo

„Stárnutí populace a zvyšující se podíl seniorů ve společnosti je celoevropským trendem, který trvá již několik desetiletí. Současně s touto skutečností vyvstává potřeba věnovat zvýšenou pozornost otázkám souvisejícím s bydlením pro tuto cílovou skupinu,“ vysvětluje Ing. František Hadáček, pověřený vedením Fondu, proč se SFRB rozhodl zadat tento projekt a posléze ho zpřístupnit potenciálním investorům i široké veřejnosti.

Vzorové projekty nájemních domů seniorského bydlení a jejich modelové parametry představují společenský koncept – urbanistické i architektonické řešení, které odpovídá soudobému chápání pojmu kvalitní bydlení a které je současně ekonomicky přiměřené z pohledu investičních i provozních výdajů a počítá také s přijatelnou výší nájemného. Zájemcům o výstabu takového typu bydlení z řad obcí i ze soukromé sféry přinášejí základní přehled a inspiraci, jak k realizaci takového bydlení pro seniory přistoupit.

„Na celé akci si nejvíce ceníme vyváženého přístupu, který zadavatel zvolil. Ze tří hodnot, které obvykle skládají kvalitu a udržitelnost staveb, tj. složky sociálně-kulturní, ekonomické a technologicko-environmentální, nebyla žádná výrazněji preferovaná, ale snažili jsme se dobrat maximálního efektu v jejich vzájemném ovlivňování a souhře. Sociální udržitelnost a důstojnost stáří vyjádřená prostorovými a výtvarnými kvalitami návrhu, dlouhodobá hospodárnost projektu i snaha o přirozenou technologickou dostupnost a energetickou šetrnost zde šly ruku v ruce, aniž by některá složka výrazněji dominovala a tím snižovala kvalitu ostatních částí,“ tvrdí svorně architekti Michal Kohout a David Tichý z FA ČVUT.

„U vzorových projektů se v podstatě jedná o případovou studii, kdy se při projektování cíleně prověřují různé modelové varianty,“ vysvětluje docent Kohout. „Na podrobnější prověřování není v praxi v takovém rozsahu obvykle prostor, a když už mu někdo věnuje čas a energii, většinou si získané zkušenosti střeží jako svoje draze nabyté know-how.“

V podobě těchto vzorových projektů ovšem dostává veřejnost nejenom výsledný „produkt“  ale i podrobný popis, jak se k danému řešení dospělo, jaká jsou případná variantní řešení a jejich důsledky. Hodnota tedy spočívá nejenom v možnosti převzít nějaké konkrétní dílčí řešení, ale především v možnosti odvodit z předložené práce obecnější zásady a parametry.

„Je ovšem nutné připomenout, že ‚vzorový projekt‘ nerovná se ‚typový projekt‘,“ upozorňuje Ing. arch. David Tichý. „Nejedná se tedy o hotový univerzální recept, který lze mechanicky převzít a aplikovat na libovolnou situaci. Takový postup by byl hrubou chybou a nepochopením. Vztah místa, stavebníka a architekta je u každé stavby vždy jedinečný a také platné zkušenosti a principy je nutno vždy aplikovat s pochopením
a tvořivě.“

Státní fond rozvoje bydlení jako zadavatel projektu i odborníci z fakulty architektury
a stavební fakulty ČVUT, kteří se na něm podíleli, doufají, že vzorové projekty seniorského bydlení pomohou zlepšit standard této, do budoucna stále významnější, stavební typologie v České republice.

Vzorové projekty seniorského bydlení jsou k dispozici na www.sfrb.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…