Z ústavních zařízení se klienti stěhují do bytů a domků

09.12.2014 21:23

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil společně s radním pro sociální věci a neziskový sektor Pavlem Šotolou v závěru minulého týdne Domov na rozcestí ve Svitavách. Prošli si všechny typy služeb, které domov poskytuje, a zaměřili se zejména na zkušenosti tohoto zařízení s terénními službami a chráněným bydlením.

Z ústavních zařízení se klienti stěhují do bytů a domků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

„Přesvědčil jsem se, proč se právě Domov na rozcestí se stal vzorovou organizací pro transformaci sociálních služeb. Lidé se tu stěhují do přirozeného prostředí, to je do bytů a domků, bez nároků na investiční prostředky z rozpočtu kraje,“ konstatoval hejtman Netolický a pokračoval: „Zároveň, jak jsem mohl vidět a slyšet od klientů, je to  pro ně velký přínos a nikdo z nich by se nechtěl vracet do velkého ústavního zařízení.“

V září se přestěhovalo dalších deset klientů včetně těch nepohyblivých z ústavní budovy do pronajatého domku. Našli tu rodinné prostředí s vlastní kuchyňkou, kde si mohou připravovat snídaně i večeře a uvařit si kávu či čaj kdykoliv v průběhu dne. Již po dvou měsících fungování je vidět, že i pro personál je tato forma služby jednodušší.

Domov na rozcestí poskytuje také další služby. Od roku 2007 je to například chráněné bydlení, které v současné době využívá 48 lidí. V roce 2012 vznikla terénní služba nazvaná Podpora samostatného bydlení, která umožňuje  deseti lidem žít s minimální podporou v nájemních bytech. Domov provozuje také kavárnu, kde obsluhují klienti a pracovní příležitosti najdou uživatelé služeb například také při pražení kávy nebo balení podestýlky pro drobná domácí zvířata.

„Posláním tohoto domova je poskytovat dospělým lidem s mentálním či kombinovaným postižením takovou podporu a pomoc, která vychází z jejich individuálních potřeb a vytváří pro ně důstojné životní podmínky tak, aby byly srovnatelné s běžným způsobem života jejich vrstevníků. K tomu patří i uplatnění na trhu práce,“ vysvětlil radní Pavel Šotola.

Zkušenosti, které mají ve Svitavách, začaly využívat i další sociální zařízení Pardubického kraje. Jedním  nich je například Domov pod hradem Žampach, který přestěhoval část klientů do pronajatých bytů v Letohradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…