ZLATO.CZ: Češi stále více spoří, ale zatím málo využívají jiné, než bankovní produkty

11.02.2016 16:49

Z nedávno zveřejněných bankovních statistik a průzkumů dalších finančních institucí vyplývá, že roste objem finančních vkladů, které Češi spoří a jimiž se mimo jiné zajišťují na stáří. Finanční produkty bank, spořitelen nebo investičních fondů ale nejsou jedinou alternativou k investicím nebo k uchování hodnoty majetku.

ZLATO.CZ: Češi stále více spoří, ale zatím málo využívají jiné, než bankovní produkty
Foto: Zlato a.s.
Popisek: Zlato a.s.

Aktuální průzkumy a statistiky např. vůbec nezmiňují investice do nemovitostí nebo investiční zlato coby „bezpečný přístav“ pro rodinné finance v době úrokových sazeb blížících se nule a často mínusových výnosů ve fondech a dluhopisech.

„Z průzkumu Finančního a ekonomického institutu, který vloni realizovala společnost Click4Survey, například vyplynulo, že čtyři procenta respondentů investují své volné finanční prostředky do zlata. Dvojnásobek, tedy osm procent, pak využívá k investicím nákup nemovitostí a dvě procenta lidí zhodnocují svůj majetek pořízením uměleckých děl a starožitností,“ upozornil v této souvislosti hlavní analytik akciové společnosti Zlato David Marášek.

Podle něj vše nasvědčuje tomu, že pro tento druh zhodnocení financí existuje výrazný prostor. „Inspirovat se můžeme i u našich sousedů,“ říká Marášek: „Zatímco průměrný Čech vlastní 0,8 gramu zlata, průměrný Němec má 122 g zlata, tedy 150 x více.“

I když se na první pohled může zdát, že lidé si dnes více peněz půjčují, než kolik ukládají, opak je pravdou. Podle České bankovní asociace předčil objem vkladů objem úvěrů. Domácnosti měly ke konci minulého roku u bank uloženo 1881,5 mld. Kč, o 5,5 % více než vloni.

Podle průzkumu společnosti IBRS, který si zadala Českomoravská stavební spořitelna, považuje 59 % dotázaných za nejvýhodnější spořicí produkt penzijní připojištění. V oblíbenosti však meziročně výrazně stouplo i stavební spoření. Před dvěma lety jej za vhodný nástroj k přilepšení na důchod označila třetina dotázaných, aktuálně je to již 43 %.

„Ekonomové a finančníci samozřejmě podporují to, aby lidé drželi peníze v oběhu, protože jsou, jak se říká, krví ekonomiky,“ vysvětluje D. Marášek. „Lidé by však měli myslet i na to, co je dobré pro ně. A mít část majetku uloženu v jiných hodnotách, než jakými jsou peníze. Pro někoho to je nákup nemovitosti, pro jiného investice do cenných kovů a pro dalšího starožitnosti,“ dodává.

„Každému mohou být příkladem úspěšní investoři, kteří zbohatli na tom, že se nebáli dělat něco jinak, než jak to dělá většina. A minimem, co může udělat opravdu každý, je obstarat si relevantní informace, popřemýšlet, zamyslet se a nepodléhat reklamním a marketingovým kampaním,“ uzavírá analytik a ekonom s 25letou praxí na finančních trzích.

Akciová společnost Zlato byla založena v roce 2015. Firma byla zapsána do Obchodního rejstříku České republiky 15. září 2015 pod identifikačním číslem 044 03 231. Základní kapitál společnosti je 10 milionů korun. Aktuální výpis je k dispozici zde.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…