ZLATO.CZ: Poptávka po zlatě byla v prvním čtvrtletí letošního roku rekordní

12.05.2016 13:45

V prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla poptávka po zlatě rekordních 1290 tun, což je nárůst o 21 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku a zároveň historicky druhé nejlepší čtvrtletí v dosavadních záznamech. Informoval o tom dnes server Zlato.cz s odvoláním na aktuální údaje organizace World Gold Council (WGC), která sdružuje 18 nejvýznamnějších producentů zlata na světě.

ZLATO.CZ: Poptávka po zlatě byla v prvním čtvrtletí letošního roku rekordní
Foto: Archiv Zlato.cz
Popisek: Zlato.

Zájem o investiční zlato poskočil o neuvěřitelných 122 %, uvedl server Zlato.cz. Tento nárůst byl tažen zejména velkým přílivem zlata do fondů obchodovaných na burze (ETF). Důvodem jsou podle WGC obavy investorů ohledně současné ekonomické křehkosti a finanční nejistoty. Fondy ETF nakoupily 364 tun zlata, což je nejvíc od roku 2009, což vynikne ve srovnání s prvním čtvrtletím 2015, kdy to bylo jen 26 tun.

Celková poptávka po zlatých cihlách a mincích byla 254 tun, nepatrně vyšší než ve stejném období loňského roku. Slabost v některých na cenu citlivých trzích byla vyvážena silou jinde: 5% růstem v Číně (62 t) a silnou poptávkou v USA a Velké Británii, které vzrostly o 55 % a 61 %. Celková investiční poptávka činila 618 tun, což je skok o 122 % ve srovnání s 278 tunami ve stejném období loňského roku. To podnítilo i vzestup ceny zlata v dolarovém vyjádření o 17 %.

Silnými kupci zlata zůstaly centrální banky, které v prvním čtvrtletí koupily 109 tun zlata. Jde o 21. čtvrtletí v řadě, kdy byly centrální banky čistými kupci zlata ve snaze diverzifikovat se od amerického dolaru.

Snížila se naopak, a to o 19 procent, celosvětová poptávka po špercích, protože vyšší ceny, protestní akce v Indii a změkčování ekonomiky v Číně znamenaly pro mnoho spotřebitelů odložení nákupů.

„Nejlepší čtvrtletí od roku 2009 je z velké části reflexí silné změny sentimentu na trhu, který vidíme i na našich zákaznících. S chutí a opět začínají nakupovat stálí zákazníci, kteří po dlouhá léta tzv. hibernovali, komentoval kvartální celosvětové výsledky hlavní analytik společnosti Zlato David Marášek.

Připomněl, že tradiční bankovní produkty už nevynášejí tolik, kolik v minulosti – naopak. „Averze vůči riziku a rostoucí nejistota na finančních trzích je vede k dalším nákupům zlata, které nabízí solidní zhodnocení a absolutní bezpečí pod vlastní kontrolou. Je dobré mít vlastní plán “B” i u osobních financí,“ dodal.

Zlato působí jako diverzifikační činitel v prostředí negativních úrokových sazeb v Evropě a Japonsku v kombinaci s nejistotou ohledně čínské ekonomiky. Roli hraje i očekávání pomalejšího růstu úrokových sazeb v USA a obava z globálních otřesů na akciových trzích.

Podle Alistaira Hewitta z WGC byl v prvním čtvrtletí letošního roku dominantním hráčem investiční sektor, který tlačí ceny nahoru. Hewitt očekává, že pokračující nejistota na trhu a nekonvenční měnové politiky budou dál podporovat jak investice, tak poptávku centrálních bank po zlatě. To by spolu s očekávaným oživením v Indii mohlo znamenat růst zájmu o zlato v dalším průběhu letošního roku.

Akciová společnost Zlato byla založena v roce 2015.

Firma byla zapsána do Obchodního rejstříku České republiky 15. září 2015 pod identifikačním číslem 044 03 231.
Základní kapitál společnosti je 10 milionů korun.
Aktuální výpis je k dispozici zde.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…