ZOO Ostrava: Evropští supi jsou ohroženi

30.07.2017 16:31

Španělsko, Portugalsko a Itálie jsou společně domovem pro 95% populace evropských druhů supů. Tyto země mají tedy největší zodpovědnost za ochranu těchto majestátních ptáků, kteří v přírodě plní nezastupitelnou roli zdravotní policie. Na jaře 2013 však schválila Španělská agentura pro léčiva (AEM) k veterinárnímu použití u prasat a dobytka dva produkty obsahující diclofenac.

ZOO Ostrava: Evropští supi jsou ohroženi
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Právě kadavery dobytka a dalších domácích zvířat jsou v Evropě primárním zdrojem obživy supů. Pokud bylo uhynulé zvíře krátce před smrtí léčeno diclofenacem, je léčivo v tkáních stále přítomno a představuje pro mrchožrouty vážnou hrozbu. Diclofenac je pro ně vysoce toxický a ptáci do dvou dnů umírají.

Proti této hrozbě pro evropské supy bojuje organizace BirdLife ve spolupráci s dalšími mezinárodními institucemi, včetně naší zoologické zahrady. S Vulture Conservation Foundation dlouhodobě spolupracujeme a podporujeme její činnost.

Od loňského roku se na záchraně evropských supů podílí i každý z našich návštěvníků, protože Zoo Ostrava tuto organizaci podporuje i finančně prostřednictvím „Koruny ze vstupu“. Přes veškerou snahu je však veterinární diclofenac legálně prodáván ve Španělsku a Itálii a Portugalsko požádalo o jeho autorizaci. Proto organizace BirdLife Europe & Central Asia společně se SEO-BirdLife Spain a SPEA (BirdLife Portugal), s Vulture Conservation Foundation (VCF) a WWF Spain v těchto dnech zahajují novou kampaň za zákaz veterinárního použití diclofenacu v Evropě.

Prosíme podpořme všichni tuto kampaň hlasováním prostřednictvím odkazů ZDE, ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…