ZOO Praha: Prvními mláďaty roku jsou ovce kamerunská a želva tuniská

02.01.2020 9:02

Nad ránem 1. ledna 2020 přišla v Zoo Praha na svět hned dvě mláďata – beránek ovce kamerunské, na kterého se návštěvníci mohou přijít podívat do Dětské zoo v dolní části areálu, a želva tuniská, jejíž chov v pražské zoo pochází z jedinců zabavených pašerákům.

ZOO Praha: Prvními mláďaty roku jsou ovce kamerunská a želva tuniská
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zoo Praha

Stejně jako v minulých dvou letech je i letos prvním mládětem v Zoo Praha ovce kamerunská, což je zakrslé plemeno ovce domácí. Sameček je spolu s matkou, která už jedno mládě úspěšně odchovala, k vidění v Dětské zoo. V této expozici se selským statkem, kurníky a stájemi mohou návštěvníci některá zvířata krmit a pohladit si je. Ovce jsou součástí Dětské zoo od roku 2005 a obývají společný výběh s lamami.

Beránek ovce kamerunské se narodil nad ránem 1. ledna 2020, matka ho ihned pečlivě olízala. Na snímku je ještě patrný zbytek pupeční šňůry. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jedněmi z posledních mláďat roku 2019 a zároveň prvních přírůstků roku nového jsou v Zoo Praha želvy tuniské – jedno mládě se vylíhlo 31. prosince 2019, druhé 1. ledna 2020. „Želvičky váží cca 10 gramů a měří 3,4 cm. Ve vajíčku byly příčně složené podél švu, který vede prostředkem břicha, a budou se narovnávat několik dní. Inkubační doba při teplotě 31,5°C byla 71 a 72 dní,“ uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Jako jedno z posledních mláďat roku 2019 přišla na svět želva tuniská (vpravo). Druhé vejce na snímku z 31. prosince 2019 je naklubané a mládě téhož druhu se z něj vylíhlo 1. ledna 2020. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Želva tuniská patří k nejmenším a nejpestřejším poddruhům želvy žlutohnědé. Latinské jméno želvy tuniské (Testudo graeca nabeulensis) je odvozeno od města Nabeul v severovýchodním Tunisku. Současné molekulární výzkumy naznačují, že mimo Tuniska a nejzápadnějšího cípu Alžírska obývá tato želva ostrůvkovitě také Sardinii a Sicílii. Do těchto evropských lokalit byla zřejmě rozšířena Kartáginci nebo Římany v antické době.

V současnosti jde bohužel o druh, který bývá často nabízen ke koupi turistům, zejména v severní Africe. Ostatně i matka obou nynějších mláďat byla zabavena pašerákům na pražském letišti. „Lidé by si měli uvědomit, že je to nelegální, a tato zvířata nekupovat,“ varuje Velenský.

Obě mláďata želvy tuniské jsou odchovávána v zázemí, dospělé jedince najdete v pavilonu Afrika zblízka v horní části areálu Zoo Praha.

Čerstvě vylíhlá želva tuniská je větší než vejce, v němž byla po dobu inkubace příčně složena. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…