ZOO ve Dvoře Králové nad Labem se rozloučila s prázdninami a otevřela jihoafrickou vesničku s dikobrazí rodinkou

01.09.2015 18:05

Poslední srpnovou sobotu se královédvorská ZOO oficiálně rozloučila s prázdninami. Slavnostní den využila k otevření jihoafrické vesničky s dikobrazí rodinkou a dalšími zajímavými prvky přibližujícími život mezi řekami Zambezi a Limpopo. Výstavbu vesničky podpořila Nadace ČEZ příspěvkem 300 tisíc korun.

ZOO ve Dvoře Králové nad Labem se rozloučila s prázdninami a otevřela jihoafrickou vesničku s dikobrazí rodinkou
Foto: cez.cz
Popisek: Akce ve Dvoře Králové nad Labem

Inspirací nově otevřené královédvorské vesničky byla osada Gwanda z jihozápadní části Zimbabwe. Vesnička, která je věrnou ukázkou života Jihoafričanů, slouží k praktickému poznání vzdálené kultury a svým návštěvníkům nabízí mnoho zajímavých i vzdělávacích prvků.

„V jihoafrické vesničce jsme vybudovali například velký větrník, kterým Afričané získávají vodu. Opuštěný důl na zlato zase obývá celá dikobrazí rodinka. Mysleli jsme i na osvěžení v horkých afrických dnech, proto se ve vesničce nachází vodní korýtka,“ sdělil Jaroslav Hyjánek, zástupce ředitele ZOO ve Dvoře Králové. „Věříme, že se nová vesnice stane oblíbenou atrakcí naší zoologické zahrady. Praktická ukázka a možnost si věci na místě takzvaně osahat dokáže zábavným způsobem přiblížit vzdálenou kulturu dětem i dospělým,“ dodal Jaroslav Hyjánek.

Sobotní den nabídnul všem návštěvníkům bohatý program v podobě soutěží, her či geocachingové zábavy. Přítomným se v rámci oslav mezinárodního dne orangutanů představila dokonce sama slavná orangutanka Žaneta se svou dcerou Tess, které se v odpoledních hodinách dočkaly od vedení ZOO chutného překvapení. Děti i dospělí si na místě vyzkoušeli také vysypávání písečných mandal a prostřednictvím přednášky nahlédli do problematiky nadměrné produkce palmového oleje na africkém kontinentu.

Pořízení nových informačních tabulí do africké vesničky podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Královédvorská ZOO je oblíbeným cílem dětí i dospělých. Líbí se nám, že se svými expozicemi snaží napodobit přirozené prostředí zvířat, jako třeba právě v africké vesničce, proto jsme tuto myšlenku podpořili,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…