ZP MV ČR: Náklady na léčení Alzheimerovy choroby vzrostly za dva roky téměř o polovinu

13.09.2017 18:56

PRAHA (13. 9. 2017) – Na léčbu Alzheimerovy choroby vydala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) v roce 2016 téměř 150 milionů korun. Od roku 2014 se tak vydané náklady zvýšily prakticky o polovinu. Počet nemocných se každoročně zvyšuje přibližně o pět set.

ZP MV ČR: Náklady na léčení Alzheimerovy choroby vzrostly za dva roky téměř o polovinu
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který ZP MV ČR vypracovala u příležitosti blížícího se Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby 21. září.

„V současné době nemocí trpí na 3 600 klientů pojišťovny, z nich celkem 65 % jsou ženy. Počet nemocných Alzheimerovou chorobou se od roku 2014 zvýšil o 40 %. Ještě více pak rostly náklady na jejich péči: zatímco v roce 2014 jsme vydali sto milionů korun, v roce 2016 už to bylo téměř o 50 milionů více,“ říká mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

Nemoc se týká především starších lidí nad 60 let, přičemž počet nemocných se významně zvyšuje po 80. roce věku. Loni ZP MV ČR evidovala 462 nemocných ve věkovém rozmezí 60 až 69 let, ale už 1 652 ve věku 80+. „Nemoc však postihuje i mladší lidi, i když výrazně méně. Například loni jsme evidovali na sto nemocných ve věku 50 až 59 let a necelých padesát nemocných v mladším věku,“ dodala Kadečková.

Rizikové faktory nemoci

· Věk - Alzheimerovou chorobou trpí většinou starší lidé, u lidí nad 85 let trpí chorobou každý pátý

· Pohlaví - ženy jsou ohroženy více než muži

· Genetika - u blízkých příbuzných (rodiče, děti, sourozenci) je výskyt 3-4x větší

· Poranění hlavy - v anamnéze pacientů s Alzheimerovou chorobou se poranění hlavy vyskytuje 2x častěji

· Deprese

· Škodlivý životní styl

· Nezdravá strava

· Škodliviny vnějšího prostředí

· Dlouhodobý stres

(Zdroj: www.alzheimercentrum.cz)

Co je Alzheimerova choroba

Je to degenerativní onemocnění mozku, při kterém ubývají mozkové buňky a vyhasínají jejich funkce. Významně ovlivňuje kvalitu života nemocného. Člověk si nevzpomíná na to, co dříve znal, obtížně si vybavuje názvy předmětů a nezvládá obsluhu jednoduchých přístrojů

například telefonování. Nepoznává členy rodiny, ukládá věci na neobvyklá místa, nepamatuje si, co říkal a stále dokola pokládá ostatním stejné otázky.

Nemocný není schopen pochopit různé pojmy a plánovat. Ztrácí kontrolu nad svými náladami i pocity, může být netečný nebo podrážděný. Nedodržuje základní hygienické návyky, je inkontinentní. Nedokáže se obléknout, najíst ani vyjádřit a stává se zcela závislým na péči okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…