ZP MV ČR dává na léčbu rakoviny miliardy. Včasná prevence stojí méně a může zachránit život

14.05.2016 21:53

Na rakovinu v ČR umírá podle statistiků každých dvacet minut jeden člověk. Některým druhem rakoviny onemocní za svůj život každý třetí obyvatel ČR. Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) zaplatila loni za léčbu onkologických onemocnění svých klientů téměř tři miliardy korun.

ZP MV ČR dává na léčbu rakoviny miliardy. Včasná prevence stojí méně a může zachránit život
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Nejvíce rostou náklady na moderní biologickou léčbu, poskytovanou v komplexních onkologických centrech. Loni ZP MV ČR zaplatila za biologickou léčbu 1150 klientů téměř 450 milionů korun. Nejvíce rostou náklady na biologickou léčbu karcinomu prsu. Oproti roku 2014 vzrostly loni téměř o 44 %, když dosáhly částky 145 milionů korun za léčbu 300 pacientek. Biologické léčení stejného počtu pacientek v roce 2014 stál ZP MV ČR celkem 101 milion korun.

Včasná prevence stojí nepoměrně méně a může zcela zachránit život. „Pokud se nádor zjistí včas, až 95 procent pacientů se vrátí po léčbě do běžného života. Proto nepodceňujme prevenci a nechme se včas vyšetřit,“ vyzývá generální ředitel ZP MV ČR David Kostka. V rámci tzv. screeningového projektu rozeslala ZP MV ČR od července 2013 do současnosti svým klientům celkem 425 000 zvacích dopisů na některé ze základních onkologických preventivních vyšetření.

Nejvíce pozvánek na prevenci rakoviny tlustého střeva

„Nejvíce, přes 200 tisíc dopisů, jsme klientům rozeslali s výzvou na vyšetření okultního krvácení do stolice, což je prevence karcinomu tlustého střeva. Z těch, kteří se rozhodli vyšetření podstoupit, se téměř u 5000 objevil pozitivní nález. Neznamená to, že dotyčný má hned rakovinu, může jít o výskyt polypů, hemoroidů atd. Ale je to signál, že se něco v organizmu děje, a je dobré to řešit včas,“ popisuje průběh screeningové praxe v ZP MV ČR její generální ředitel David Kostka.
Na mamografické vyšetření prsu pojišťovna pozvala přes 62 tisíc klientek, starších 45 let. U necelého jednoho procenta vyšetřených byl zaznamenán nález, který bylo třeba dále řešit. Více než 71 tisíc žen od 25 let bylo vyzváno ke kontrole u gynekologa. Z těch, které výzvu akceptovaly, bylo u necelé tisícovky žen indikováno onemocnění.

Unikátní projekt ZP 211 ve spolupráci s MOÚ

„ZP MV ČR však jde i svojí vlastní cestou v boji proti zhoubným onemocněním. Už v roce 2011 zahájila pojišťovna projekt, díky kterému již stovky jejích klientů absolvovaly komplexní onkologické preventivní vyšetření v renomovaném Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) v Brně, které není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. „Jsme rádi, že můžeme klientům nabídnout takto komfortní vyšetření. Zájem o něj je veliký, a my musíme mezi zájemci vybírat. Nádorové onemocnějí bylo díky tomuto vyšetření odhaleno u necelé desítky našich klientů. Věříme, že jim zachránilo život,“ doplnil generální ředitel ZP MV ČR David Kostka.

ZP MV ČR podporuje Český den boje proti rakovině - 11. květen 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…