ZP MV ČR zajistí péči všem, kteří ji potřebují

21.10.2016 21:42

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) se distancuje od účelového nátlaku některých regionálních nemocnic na pojišťovnu, který se před závěrem roku objevuje oznámením, že nemocnice omezí příjem klientů ZP MV ČR neboť „byl vyčerpán finanční limit“ pro daný rok.

ZP MV ČR zajistí péči všem, kteří ji potřebují
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Zdravotní pojišťovny se ve vyjednávání o úhradách s poskytovateli zdravotních služeb musí řídit přesně danými pravidly. Podle nich poskytují nemocnicím roční paušální platbu, vyplácenou po jednotlivých měsících. S tou by nemocnice měly disponovat tak, aby vyšly až do konce roku. I nemocnice jsou hospodáři i ony musí předvídat a plánovat.

Pravdou je, že systém veřejného zdravotního pojištění je velice složitý, regulovaný každoročními vyhláškami ministerstva zdravotnictví a pod silným tlakem na neustálý růst nákladů na zdravotní péči. Zdravotní pojišťovny mají jasně určený objem finančních prostředků, které jsou oprávněny vydat na úhrady.

Úkolem zdravotních pojišťoven je na jedné straně zajistit veškerou potřebnou zdravotní péči svým klientům, na druhé straně uhlídat finanční toky, aby nedošlo ke kolapsu systému veřejného zdravotního pojištění. Za tím účelem jsou pod velmi přísnou veřejnoprávní kontrolou. V této situaci je prostor pro jednání o navýšení paušální platby nad rámec pravidel, stanovených úhradovou vyhláškou nebo dojednaný závaznou smlouvou, relativně úzký a možný pouze v nepředvídatelných mimořádných situacích. Mimořádnou situací se rozumí například to, když nemocnice musí převzít pacienty z jiné zanikající nemocnice. Pak má včas jednat se zdravotní pojišťovnou a změny projednat.

To vše ale neopravňuje nemocnice, aby do vyjednávání o penězích zatahovaly bezbranné pacienty. Nechť jednají s pojišťovnami tak, jak to určují legislativní pravidla. Za ZP MV ČR můžeme zodpovědně prohlásit, že k jednání jsme připraveni.

ZP MV ČR je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi, patří dlouhodobě k nejstabilnějším zdravotním pojišťovnám v ČR. Své pravidelné závazky vůči poskytovatelům zdravotních služeb trvale hradí včas a před termínem splatnosti.

Každému klientovi ZP MV ČR se dostane zdravotní péče, která mu náleží. Důvody pro zamezení potřebné péče nejsou dány. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…