ZP MV: Léčení závažných nemocí ledvin stojí ročně stamiliony

06.03.2017 12:38

Přibližně 4 000 klientů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) trpí závažným onemocněním ledvin. Léčba stojí pojišťovnu ročně stamiliony a náklady každoročně stoupají. „Zatímco v roce 2013 uhradila ZP MV ČR za léčení pacientů s karcinomem ledvin a závislých na dialýze celkem 485 mil Kč, v roce 2015 už to bylo více než 580 milionů korun,“ sdělila Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

ZP MV: Léčení závažných nemocí ledvin stojí ročně stamiliony
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Statistiku zpracovala pojišťovna u příležitosti Světového dne ledvin, který letos připadá na čtvrtek 9. března.

Více než polovině nemocných, kteří zahajují dialýzu, selhaly ledviny v důsledku cukrovky, vysokého krevního tlaku a kornatění tepen, uvádějí lékaři. Tato onemocnění často vznikají v souvislosti s nesprávnou životosprávou a obezitou.

Obézní lidé mají podle odborníků až sedmkrát vyšší riziko, že budou mít chronické onemocnění ledvin. Například nádor ledvin se objevuje u obézních lidí čtyřikrát častěji, než u lidí s normální váhou. „S nádorem ledvin se v roce 2015 léčilo téměř 2 800 klientů ZP MV ČR a náklady přesáhly 105 milionů korun. Na dialýzu bylo v roce 2015 odkázáno 1 190 pojištěnců a jejich léčba si vyžádala přes 475 milionů korun,“ doplnila mluvčí ZP MV ČR Kadečková.

ZP MV ČR eviduje ročně přibližně 40 pacientů, kteří podstoupí transplantaci ledvin. Hospitalizace, při které dochází k transplantaci, stála v roce 2015 pojišťovnu v průměru 270 000 Kč. „Průměrné roční náklady na pacienta čekajícího na transplantaci, přesahují jeden milion korun. Náklady na pacienta, který absolvoval transplantaci, činí ročně přibližně 590 000 Kč,“ uzavřela Kadečková.

Nadváze a obezitě se dá předcházet volbou zdravější životosprávy a pohybem. ZP MV ČR nabízí svým klientům v rámci projektu Zdraví jako vášeň možnost absolvovat pětiměsíční program Změním se, kde se účastníci pod vedením známého odborníka na zdravou výživu Petra Havlíčka učí zásadám zdravého životního stylu.

Pojišťovna přispívá svým klientům až 500 Kč na vyšetření, související s onkologickou prevencí.

Desatero zdravých ledvin

  1. Nekuřte
  2. Sportujte
  3. Udržujte si správnou hmotnost
  4. Jezte pestrou stravu s dostatkem zeleniny a bez nadbytku živočišných tuků a soli
  5. Dostatečně pijte
  6. Alkohol konzumujte jen v rozumné míře
  7. Neužívejte nadměrně léky, zejména léky proti bolesti
  8. Nepřecházejte infekce a naordinovaná antibiotika doberte v plné dávce
  9. Kontrolujte si krevní tlak, krevní cukr, krevní tuky a moč
  10. Vyhněte se častému kontaktu s anilínovými barvami a jinými jedy

(Zdroj ZDE)

ZP MV ČR působí na českém trhu nepřetržitě 25 let a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…