ZZS MSK: Večerní zásah v Jeseníkách

13.03.2014 15:03

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly ve středu 12.3. večer v Jeseníkách, kde došlo k vážnému úrazu dítěte. Událost byla operátorům ZZS nahlášena po dvacáté hodině členem horské služby. Do lyžařského areálu Kopřivná v obci Malá Morávka ihned vyjela skupina rychlé lékařské pomoci z Rýmařova, nutný byl také zásah vrtulníku LZS.

ZZS MSK: Večerní zásah v Jeseníkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Jedenáctiletá dívka utrpěla úraz při pádu během závodů na lyžích. Přestože měla přilbu, došlo k vážnému zranění hlavy. První pomoc pacientce poskytli horští záchranáři, kteří také zajistili její přiblížení ze sjezdovky k pozemní komunikaci a předání profesionálním záchranářům. Zasahující lékař následně při vyšetření zjistil, že je pacientka v bezvědomí, její stav byl život ohrožující a svědčil pro poranění mozku.

Posádka musela dítěti zajistit dýchací cesty a umělou plicní ventilaci, zahájila podávání léků a provedla také další opatření v rámci přednemocniční neodkladné péče. Zranění dívky vyžadovalo specializovanou péči v traumatologickém centru. K noční misi byl proto povolán vrtulník letecké záchranné služby. Stroj přistál na Hvězdě, v prostoru osvětlené plochy parkoviště, jež bylo vhodné pro přistání za tmy. Jeho posádka si převzala pacientku do své péče a zajistila rychlý a šetrný transport do zdravotnického zařízení. Dívka byla předána na urgentním příjmu Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, její stav zůstával velmi vážný.

PhDr. Lukáš Humpl
Tiskový mluvčí ZZS MSK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…