ZZSUK: Projekt e-Health zefektivní ošetření pacientů v Ústeckém kraji

08.04.2016 10:10

Včera byl v prostorách před Emergency Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem představen projekt e-Health umožňující v praxi elektronickou výměnu zdravotnické dokumentace mezi Zdravotnickou záchrannou službou Ústeckého kraje a nemocnicemi. Realizace projektu e-Health má zajistit zvýšení kvality a efektivity při zajišťování přednemocniční neodkladné péče a při řešení mimořádných událostí.

ZZSUK: Projekt e-Health zefektivní ošetření pacientů v Ústeckém kraji
Foto: ZZSUK.cz
Popisek: Letecká záchranná služba Ústí nad Labem

„Jsem rád, že i Ústecký kraj je součástí tohoto projektu a hlavní je, že naši pacienti budou mít co nejrychlejší a nejkvalitnější péči,“ řekl na úvod 1. náměstek hejtmana Stanislav Rybák. „I díky vzájemné spolupráci Ústeckého kraje, zdravotnické záchranné služby a Krajské zdravotní, a.s. můžeme nyní poskytnout pacientům ještě intenzivnější péči než doposud,“ zdůraznil důležitost součinnosti generální ředitel Krajské zdravotní, a.s. Petr Fiala.

Součástí prezentace elektronické komunikační služby e-Health byla i praktická ukázka zdravotníků, jak je služba důležitá při včasné záchraně pacienta v situaci ohrožení života. „Pacient mnohdy není schopen poskytnout relevantní informaci o své předchozí anamnéze, tak nám tento systém při zásahu velmi pomůže,“ vysvětlil mluvčí ZZS Prokop Voleník.

„Díky moderní technice máme možnost získat o pacientovi identifikační údaje či veškeré informace důležité při záchranářském zásahu, ať už je to při výjezdu do jeho místa bydliště nebo v terénu,“ vyjádřil se náměstek ZZS Petr Bureš. Tato výměna dat bude do budoucna dále rozvíjena, pilotně funguje pouze s Masarykovou nemocnicí v Ústí nad Labem, připravuje se ale rozšíření projektu připojením dalších nemocnic a zdravotnických zařízení k této komunikační platformě a také rozšíření možností o nové funkce. „Rádi bychom, aby do této komunikační sítě byli v budoucnu zapojeni i obvodní lékaři,“ dodal Bureš.

Elektronická výměna dat mezi ZZS a nemocnicí zabezpečuje zejména:

- zobrazení životních (emergency) údajů pacientů (v rozsahu trvalé diagnózy, trvalé medikace, alergie, rizikové faktory) vč. informací o ošetření v nemocnicích KZ potřebných pro urgentní ošetření. Tyto údaje se na vyžádání zobrazí ošetřujícímu lékaři nebo záchranáři ZZS v jeho tabletu, kde vyplňuje zdravotnickou dokumentaci pacienta. Tím je umožněno efektivnější a rychlejší ošetření pacientů ohrožených na životě nebo zdraví při zásahu ZZS, získáním přesných informací o zdravotním stavu pacienta.

- zjištění životních (emergency) údajů pacientů umožňuje také prostřednictvím obdobného komunikačního systému eMeDocS Kraje Vysočina a k němu připojených zdravotnických zařízení, zejména nemocnic z Karlovarského kraje.

- předání Zprávy o výjezdu ZZS při předání pacienta následnému poskytovateli zdravotní péče tj. do příslušné nemocnice KZ.

Komunikační platforma byla vybudována a zprovozněna v říjnu loňského roku z prostředků Ústeckého kraje s využitím spolufinancování (85%) z prostředků fondů EU - Integrovaného operačního programu (IOP), v rámci projektu realizovaného Ústeckým krajem pod názvem Zlepšení technologického vybavení ZZS za účelem zvýšení efektivní akceschopnosti ZZS Ústeckého kraje, p.o. jako základní složky IZS za cca 3,5 mil. Kč a z prostředků KZ ve výši cca 0,3 mil Kč za které bylo pořízeno rozšíření nemocničního informačního systému umožňující připojení k e-Health ZZS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…