Za nejdražšího klienta dala loni VZP 46 milionů

28.04.2014 16:51

Více než 46 milionů korun zaplatila loni VZP za péči o svého nejdražšího klienta. Byl jím 58letý muž ze středních Čech, který se dlouhodobě léčí s hemofilií.

Za nejdražšího klienta dala loni VZP 46 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

S odstupem druhý skončil muž z Ústeckého kraje, jehož léčba si vyžádala zhruba poloviční náklady. Celkem VZP vydala za dvacítku nejnákladnějších klientů v loňském roce přes 285,4 milionu korun. To je o necelých 1,8 % více než v roce 2012.

Údaje týkající se nákladů na léčbu nejdražších pacientů zveřejňuje VZP letos teprve podruhé. Důvodem je jednak snaha informovat veřejnost o nákladnosti zdravotní péče, ale také potřeba uvést na pravou míru občasné nepravdivé informace o tom, že se VZP snaží zbavovat drahých pacientů nebo že její klienti dostávají jen tu nejlevnější základní péči.

K nejdražším diagnózám patřily loni (obdobně jako v roce 2012) například poruchy metabolismu, poruchy srážlivosti krve či plicní arteriální hypertenze.

Dvacítka nejdražší pacientů, z nichž bylo 17 mužů a tři ženy, pochází průřezově prakticky z celé České republiky. Zároveň jde i o průřez všemi věkovými skupinami – nejmladší byl roční chlapeček, nejstarší 71letý důchodce. Při bližším pohledu na čísla se ukazuje, že například jen za prvních pět nejdražších klientů vydala loni VZP skoro 120 milionů.

Zhruba 95 % všech nákladů na uvedenou skupinu pacientů tvoří výdaje za léky (přes 273 milionů korun). Náklady na léčiva obecně se přitom snaží VZP už déle než rok snižovat pomocí tzv. pozitivních listů - jde o seznam doporučených léků, u nichž pojišťovna dohodla s firmami nižší ceny a loni díky tomu ušetřila přes 425 milionů. Všechny takto ušetřené peníze, stejně jako například dalších 600 milionů ušetřených loni za provoz VZP, pojišťovna samozřejmě vrací do zdravotní péče. I díky tomu pak může dostávat kvalitní a leckdy i hodně drahou péči více klientů VZP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…