Za německou revoluci platí všechny středoevropské energetiky

23.08.2014 9:07

Hrdá centrála koncernu RWE, která se tyčí do výšky 127 metrů v samotném centru Essenu, bude zřejmě na prodej. Podle listu Handelsblatt vedení RWE počítá, že za prodej utrží až 220 miliónů euro (téměř 6 miliard korun). I to je jeden z důsledků záplavy elektřiny ze státem podporovaných obnovitelných zdrojů, která se do evropské energetické sítě valí po rozhodnutí německé vlády odstavit do roku 2022 všechny jaderné elektrárny v zemi.

Za německou revoluci platí všechny středoevropské energetiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

"Ocitli jsme se opravdu v obtížné situaci," říká šéf RWE Peter Terium. Společnosti RWE se v letošním prvním pololetí snížily výnosy meziročně o desetinu na 25,1 miliardy eur, prodej elektřiny o šest procent na 128,4 miliardy kilowatthodin a prodej plynu se propadl ještě víc.

Také další energetické koncerny v Německu - E.ON, EnBW i švédský Vattenfall - na svých výsledcích neblaze pociťují vládní zásah do struktury energetiky, v jejichž důsledku velkoobchodní cena elektřiny na německém termínovém trhu se stabilně drží pod 35 eury za magawatthodinu. Před havárií jaderné elektrárny v japonské Fukušimě v březnu 2011 to bylo přibližně o 20 eur více.

V Německu přibývá elektráren, které nejsou schopny ze svých provozních výnosů pokrýt náklady. Koncern RWE z ekonomických důvodů od začátku roku 2013 odstavil klasické elektrárny s úhrnným instalovaným výkonem 12 tisíc megawatt. A plánuje odstavit dalších tisíc megawatt.

Podobně musí na nadbytek kapacit odpovědět společnost E.ON. Zatím odpojila 8700 megawatt a dalších zhruba 3000 bude následovat. Koncernu E.ON se během letošního prvního pololetí výnosy meziročně snížily skoro o sedminu na 56 miliard eur, čistý zisk spadl o pětinu na půldruhé miliardy eur. Na E.ON kromě toho silně doléhá nejistota, kterou způsobilo prudké zhoršení vztahů mezi Západem a Ruskem. Koncern tam v minulosti investoval přibližně osm miliard eur, hlavně do výstavby elektráren. Z celkového objemu plynu, který dováží, připadá na Rusko v jednotlivých letech třetina až polovina. "Události související s ukrajinskou krizí sledujeme s velkým znepokojením, ale vycházíme z toho, že budeme s ruskými podniky dále úspěšně spolupracovat," cituje list Süddeutsche Zeitung z dopisu, který šéf Eon Johannes Teyssen, nedávno poslal akcionářům.

Důsledky nové energetické politiky Německa pociťují i okolní země. Pro rakouskou elektrárenskou společnost Verbund, z 51 procent vlastněnou státem, SRN představuje největší zahraniční trh. Verbund provozuje doma a v sousedním Bavorsku skoro 130 vodních elektráren s instalovaným výkonem zhruba 7700 megawatt. Z celkové výroby elektřiny kolem 35 miliard kilowatthodin připadá na vodní zdroje 87 procent. To je ojedinělý ukazatel v celé Evropě s výjimkou Norska. Kromě klesajících cen elektřiny Rakušanům problémy přidělává nízký stav vody na Dunaji a Innu způsobený teplou a suchou zimou. A tak není divu, že společnosti Verbund během letošního prvního pololetí meziročně klesl čistý zisk o 63 procent na necelých 94 milionů eur.  Ale Rakousko na rozdíl od Německa v budoucnu nehrozí nedostatek klasických energetických kapacit. "Máme dostatečné kapacitní rezervy, jedny z nejvyšších Evropě," říká Walter Botz, předseda vládního regulačního úřadu E-Control sledujícího v Rakousku trh s elektřinou a plynem.

Relativně dobře si ve střední Evropě vede Polska Grupa Energetyczna (PGE). V regionu patří k největším elektrárenským společnostem. Přes 70 procent elektřiny vyrábí z uhlí. Za letošní první pololetí dosáhla provozního zisku (EBITDA) 4,6 miliardy zlotých (v přepočtu asi 31 miliard korun), což bylo přibližně stejně jako ve srovnatelném loňském období. PGE si předsevzala investovat v období 2014 - 2020 až 50 miliard zlotých, z toho přes 15 miliard bude určeno na výstavbu moderních klasických elektráren. Přibydou také větrníky. Cílem polských energetiků je snížit do roku 2020 emise o jednu pětinu. I to je důvod, proč se Polsko rozhodlo postavit na břehu Baltského moře svoji první jadernou elektrárnu. První její reaktor by měl být spuštěn koncem roku 2024.

Tabulka:

Provozní hospodářský výsledek vybraných energetik za letošní první pololetí

(ukazatel EBITDA, tedy zisk před zdaněním, úroky a odpisy)

Společnost

Suma

Meziroční změna v %

Verbund

0,42 mld. eur

  • 33,4

RWE

3,4 mld. eur

  • 32

ČEZ

39,9 mld. korun

  • 19

E.ON

5,7 mld. eur

  • 12

PGE

4,6 mld. zlotých

0

Zdroj: Pololetní zprávy společností

Další zdroje:

http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/atomowy-potencjal,2017970,4199

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/gewinneinbruch-bei-energiekonzern-eons-furcht-in-der-ukraine-krise-1.2088103

http://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/energieversorger-gewinn-bei-rwe-faellt-und-faellt-und-/10330664.html

http://www.handelsblatt.com/technologie/das-technologie-update/energie/krise-der-energiekonzerne-versorger-muessen-kleinere-broetchen-backen/10338920.html

http://finanse.wp.pl/kat,1033731,title,PGE-szacuje-zysk-EBITDA-za-I-pol-2014-r-na-ok-46-mld-zl,wid,16784331,wiadomosc.html

http://www.energie-portal.sk/Dokument/slovenske-elektrarne-dosiahli-zisk-708-milionov-eur-101960.aspx

http://diepresse.com/home/wirtschaft/energie/3816155/EControl_Osterreich-braucht-nicht-mehr-Kraftwerke?from=suche.intern.portal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…