Záchranáři mají novou leteckou základnu i výjezdové stanoviště

14.09.2015 14:16

Nová letecká základna pro vrtulník začala oficiálně sloužit Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje (ZZS JčK) v sobotu 12. září. Stanoviště vyrostlo za zhruba rok v sousedství českobudějovického letiště v Plané a náklady na jeho vybudování ve výši necelých 60 milionů korun hradil zřizovatel ZZS JčK – kraj.

Záchranáři mají novou leteckou základnu i výjezdové stanoviště
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Nová letecká základna ZZS JčK

Základna letecké záchranné služby se dosud nacházela na hosínském letišti na Českobudějovicku. „Problematický byl stav tamního objektu, který nebylo možné udržovat ani do něj investovat, neboť se jedná o soukromý majetek a záchranná služba tam byla pouze v nájmu. Navíc její umístění do Plané je logičtější než v Hosíně, protože je to podstatně blíž k českobudějovické nemocnici,“ shrnul hejtman Jiří Zimola důvody, proč se kraj rozhodl do stěhování investovat.

Provozovatelem vrtulníku letecké záchranné služby je na základě smlouvy s ministerstvem zdravotnictví společnost Alfa – Helicopter. „Odborný personál, zdravotnické vybavení a přístrojovou techniku zabezpečujeme my,“ dodal ředitel ZZS JčK Marek Slabý.

Lepší vykrytí sanitami na území Křemežska a severní části Boleticka

Součástí základny letecké záchranné služby je i nové výjezdové stanoviště pro pozemní posádku ZZS JčK. „Díky tomu se nám podařilo lépe vykrýt a tím i zkrátit dojezdové časy sanit na území Křemežska a severní části Boleticka,“ upřesnila první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Na základně podle Slabého najdou zázemí lékaři, záchranáři, piloti, technici i řidiči. „Současně je tu vyčleněn prostor pro ostatní složky IZS, umožňující přistání například policejního vrtulníku a jeho umístění v hangáru,“ naznačil ředitel ZZS JčK s tím, že tu budou mít záchranáři k dispozici i vozidla pro řešení mimořádných událostí a transport osob s vysoce nebezpečnými nákazami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…