Záchranáři v Moravskoslezském kraji prožili rušný Silvestr

03.01.2014 15:55

Zdravotnická záchranná služba v Moravskoslezském kraji vyjížděla v průběhu posledních čtyřiadvaceti hodin (od rána 31. 12. 2013 do sedmé hodiny ranní 1. 1. 2014) celkem ve 438 případech. Jde o množství výrazně vyšší, než v roce 2012, kdy to byly necelé čtyři stovky událostí.

Záchranáři v Moravskoslezském kraji prožili rušný Silvestr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Oproti běžným dnům jsme tedy zaznamenali nárůst událostí o více než 60%., neboť průměrný počet výjezdů v kraji se pohybuje okolo čísla 270. Od silvestrovské půlnoci do dnešního rána se přitom jednalo o 153 zásahů, což je pětinásobek obvyklého množství. S oslavami příchodu Nového roku souvisela samozřejmě jen část z nich, ale v nočních hodinách tvořili oslavující lidé větší část našich pacientů.

Někteří občané započali s oslavami přicházejícího nového roku patrně dříve než ostatní. Na Bruntálsku ošetřovala posádka ZZS staršího muže, zraněného pyrotechnikou, již 30.12. Poté, co mu explodovala v ruce, utrpěl ztrátové poranění článku prstu. Po prvotním ošetření byl předán do péče zdravotníků v krnovské nemocnici. Během novoročních oslav zasahovali záchranáři v MS kraji u šesti lehkých či středně těžkých poranění, vzniklých při odpalování zábavní pyrotechniky. Jednalo se o zranění horních končetin nebo hlavy. V této souvislosti jsme nezaznamenali případy, kdy by byl přímo ohrožen život.

Do ranních hodin 1. ledna byli záchranáři voláni ke čtyřem desítkám poranění, mezi nimiž jednoznačně dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla (rozbité skleněné výplně dveří a sklenice). V téměř čtyřiceti dalších případech zranění posádkám ZZS uvedli, že byli napadeni jinou osobou, nejčastěji v restauracích a barech, ale také v domovech. Dominující v těchto situacích byla jednoznačně poranění hlavy (údery rukou, sklenicemi, kopy).

S diagnózou opilosti či otravou alkoholem musela být v našem kraji ošetřena řada osob, mezi nimi i několik dětí či dospívajících.

Protialkoholní záchytné stanice v Karviné a v Opavě, které provozuje ZZS MSK, přijaly celkem třináct osob. V prvně jmenovaném zařízení bylo umístěno od včerejška do dnešního rána jedenáct osob. PZS Opava přijala dvě osoby. Všichni na „záchytkách“ umístění jsou muži.

PhDr. Lukáš Humpl
Tiskový mluvčí ZZS MSK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…