Záchranáři varují: Nepodceňujte příznaky cévní mozkové příhody, ročně ošetříme tisíce pacientů

05.02.2016 14:45

Ročně ošetří výjezdové skupiny pražské záchranky téměř 3000 pacientů s příznaky cévní mozkové příhody.

Záchranáři varují: Nepodceňujte příznaky cévní mozkové příhody, ročně ošetříme tisíce pacientů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy

Jen během včerejšího dne zasahovaly u 4 pacientů. Dva muži a dvě ženy ve věkovém rozmezí 38 - 95 let byli po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče převezeni na specializovaná oddělení pražských nemocnic.

Cévní mozková příhoda je třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR. V důsledku uzávěru mozkové tepny dochází u postiženého k nedokrvení části mozkové tkáně, asi u 20% nemocných se prudce rozvíjí krvácení. Hrozí doživotní postižení. Mezi příznaky patří nevolnost, malátnost, bolesti hlavy, ochrnutí poloviny obličeje, kdy padá oční víčko nebo ústní koutek, ochrnutí končetiny, porucha řeči, porucha zraku.

Mozkovou příhodu nedoprovází většinou žádná bolest a tak pacient a jeho okolí mají často tendenci podceňovat závažnost tohoto onemocnění. Rychlost reakce je přitom zcela zásadní, o záchraně života rozhodují doslova minuty. Nejdůležitější je okamžitý transport do specializovaných (tzv. iktových) center zdravotnických zařízení.

V případě podezření na mozkovou příhodu ihned tísňovou linku 155 zdravotnické  záchranné služby. Do jejího příjezdu uložte postiženého do polohy se zvednutou horní polovinou těla nebo alespoň hlavou, přiložte studený obklad na hlavu, zajistěte čerstvý vzduch. Dejte pozor na riziko vdechnutí zvratků. Ležící pacienty položte na bok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …