Záchranáři z Bechyně zapojili předškoláky do cvičení

17.03.2016 11:52

Netradiční prohlídku vojenského útvaru zažily děti z občanského sdružení Smíšek z Prahy. Záchranáři z bechyňské posádky 15. ženijního pluku pro ně připravili program, jehož součástí byla cvičná evakuace před požárem. Vojáci tak dětem zblízka představili svoji práci.

Záchranáři z Bechyně zapojili předškoláky do cvičení
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Předškoláci ve věku tři až šest let se do Bechyně vypravili v době, kdy vrcholil výcvik jednotek vyčleňovaných do pohotovostního systému OSN. Vojáci toho využili a kromě prohlídky techniky děti do výcviku zapojili. „Kvůli náhlému vzniku požáru musely být z budovy, v níž se nacházely, okamžitě evakuovány. Vše se samozřejmě odehrávalo podle naplánovaného scénáře,“ uvedl kapitán Stanislav Hejlek, velitel záchranné roty. 

Netradiční výcvik se zamlouval oběma stranám – dětem i vojákům. Malí návštěvníci si mohli zblízka prohlédnout vojenské hasiče při práci a záchranáři si vyzkoušeli, jaké to je evakuovat víc než třicet osob současně, navíc velmi živých a rychlých. „Tento výcvik byl pro nás jednoznačným přínosem. Evakuovat malé děti není vůbec jednoduché, na rozdíl od dospělých totiž nemusí některým pokynům vůbec rozumět,“ upozornil Hejlek.  

Zaujala technika i sami vojáci

Návštěvní den bechyňští doplnili u všech generací velmi oblíbenou prohlídkou techniky. Děti si tak mohly sednout do vyprošťovacího tanku či pásového transportéru. Celý den tak posádkou znělo houkání klaksonů, sirén, blikání majáků a švitoření dětských hlasů.

„Kromě techniky, kterou si mohly osahat, děti kupodivu nejvíc zaujali samotní vojáci, s nimiž se u nás v Bechyni setkaly vůbec poprvé,“ uvedl kapitán Jan Böhm, kaplan ženijního pluku.

Ukázky záchranné roty pro děti

Ukázky záchranné roty pro děti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…