Záchranné práce na umělecké výzdobě Historické budovy Národního muzea nadále pokračují

23.07.2016 15:48

V rámci rekonstrukce Historické budovy Národního muzea byly z balustrády levé boční fasády deinstalovány čtyři skulptury, které představují základní přírodní živly – Vzduch, Oheň, Vodu a Zemi.

Záchranné práce na umělecké výzdobě Historické budovy Národního muzea nadále pokračují
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Vzácná umělecká díla v podobě ženských figur byla šetrně sejmuta pomocí jeřábu za přítomnosti hlavního restaurátora ak. sochaře Jakuba Rafla a dále budou převezena do hlavního skladu na Praze 8, kde se na jejich restaurování bude podílet ak. sochař Vít Mudruňka. Sochy by se měly vrátit na svá původní místa v roce 2018, po dokončení opravných prací na fasádě Historické budovy Národního muzea.

Čtyři ženské alegorické postavy – Vzduch (od Vojtěcha Šaffa z r. 1888, podle modelu z r. 1887), Oheň (podle modelu Tomáše Seidana z r. 1888 vytesal téhož roku Václav Žďárský), Voda (podle modelu Tomáše Seidana z r. 1887 vytesal r. 1888 Václav Žďárský) a Země (od Vojtěcha Šaffa, model i realizace z r. 1888) – byly od otevření budovy v roce 1891 deinstalovány poprvé a to z důvodu znečištění, poškození kovových částí a značné degradace kamene.

Více informací o uměleckém ztvárnění soch naleznete v reportážním videu na zpravodajském portálu Národního muzea Muzeum 3000.

Práce na Historické budově Národního muzea mohou návštěvníci sledovat online na webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …