Záchranné stanice z celé ČR mohou žádat o dotace ve výši 12 milionů korun

01.05.2016 18:26

Ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vyhlašují letošní druhou výzvu pro příjem žádostí do Programu péče o krajinu Podprogramu pro zabezpečení péče o ohrožené a handicapované živočichy.

Záchranné stanice z celé ČR mohou žádat o dotace ve výši 12 milionů korun
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Ten představuje významný zdroj dotací pro péči o zraněné a handicapované živočichy pro jejich návrat do přírody. V loňském roce bylo z tohoto podprogramu podpořeno 30 záchranných stanic v celkové výši 5,15 mil. Kč. Finanční prostředky byly použity zejména zajištění komplexní péče zahrnující aktivity jako příjem jedinců, první pomoc, veterinární ošetření, léčebná péče, rehabilitace a příprava na vypuštění, vypuštění zpět do přírody; zároveň propagace a systematická osvěta veřejnosti ve smyslu minimalizace příčin zraňování živočichů či zbytečné manipulace s mláďaty.

„Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě podporuje činnost záchranných stanic (zejména finančními prostředky z Programu péče o krajinu) a je si vědomo významu a funkce, kterou plní, tedy nejen komplexní pomocí trpícím zvířatům a jejich navrácení do volné přírody, ale i osvětou naší společnosti,“ říká náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Ministerstvo životního prostředí vždy podporovalo tuto činnost a stálo v roce 1998 u vzniku funkčního celorepublikového záchranného systému pro handicapovaná zvířata, který v podobě Národní sítě záchranných stanic v té době inicioval Český svaz ochránců přírody.

Národní síť záchranných stanic aktuálně pokrývá území 205 obcí s rozšířenou působností (včetně hlavního města Prahy) celou Českou republiku. V průběhu roku 2015 poskytovalo komplexní péči handicapovaným živočichům 30 záchranných stanic. Jejich hlavní cílem je poskytnout hendikepovaným volně žijícím živočichům komplexní péči, která umožní jejich návrat do přírody. Ten probíhá ve vhodném biotopu co nejblíže místa nálezu a za vhodných klimatických podmínek.

Příjem žádostí se uzavírá 13. května 2016. Finanční prostředky je možno přiznat až do výše 100 % uznaných nákladů. Žádosti se podávají na ústředí AOPK ČR.

Informace k aktuální výzvě najdete na stránkách MŽP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne