Začíná sezóna hub: Botanici v Podyjí poprvé objevili kačenku náprstkovitou

01.05.2016 12:42

Na třech místech v Národním parku Podyjí letos botanici našli houby kačenky náprstkovité. Na území parku je to vůbec poprvé. Rostou i další jarní jedlé houby.

Začíná sezóna hub: Botanici v Podyjí poprvé objevili kačenku náprstkovitou
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo


Kačenka náprstkovitá. FOTO: Radomír Němec

Kačenka náprstkovitá je vzácnější příbuzná výborné jedlé kačenky české. Obě kačenky patří k typickým časně jarním houbám. Rostoucí ve vrstvě opadu listů především na okrajích křovin a pod osikami .„Kačenky české jsme z Podyjí znali, ale vzácná kačenka náprstkovitá doposud unikala pozornosti. Je to dáno křehkostí a nenápadností plodnic a také tím, že smržovité houby patří mezi houbové primadony. Rostou, kdy se jim zlíbí. Některé roky nerostou vůbec. Navíc, jak pomine krátký čas růstu plodnic, už se v sezoně neobjeví,“ vysvětlil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec.

160426_kacenka_ceska_600.jpg
Kačenka česká. FOTO: Radomír Němec

Čas kačenek ale pomalu s odkvetením trnek končí a začíná čas smržů. Nyní v národním parku roste smrž obecný a polovolný. Zajímavostí je smrž kuželovitý, který se s oblibou objevuje na mulčovací kůře dovezené ze zahradnictví. „Smržovité houby je doporučováno před kuchyňskou úpravou spařit horkou vodou. Patří mezi speciality vyhledávané gurmány. Někdy se kombinují s chřestem, jehož čas také právě přichází,“ uvedl Němec


Smrž obecný. FOTO: Radomír Němec

Z jedovatých hub nyní roste ucháč obecný nebo závojenka jarní. „Ucháč obecný roste na Znojemsku velmi vzácně a tvoří mozkovitě zprohýbané kaštanově hnědé plodnice. Se smržem ho mohou zaměnit jen velmi nepozorní houbaři. Závojenka jarní je drobná houba připomínající špičku obecnou,“ popsal Němec.


Smrž polovolný. FOTO: Radomír Němec

Region je na houby podle odborníků neobyčejně bohatý. „Podyjí a širší Znojemsko je možná druhově nejbohatším okresem v České republice a zcela určitě se řadí mezi druhově nejbohatší regiony střední Evropy. Výzkum hub zde stále pokračuje a každoročně dochází k dalším zajímavým nálezům,“ dodal Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…