Začíná vyklízení budovy bývalé plicní kliniky v Praze. SŽDC neprodleně zahájí nezbytné opravy

11.01.2019 10:21

V pražské Jeseniově ulici se uskuteční soudem nařízená exekuce v objektu bývalé plicní kliniky, kterou v říjnu 2016 získala od státu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Budovu obsadili již v roce 2014 squatteři, dnes vystupující pod Autonomním sociálním centrem Klinika. Pražský městský soud rozhodl už v září 2017 o vyklizení objektu. Stížnost proti tomuto rozhodnutí zamítl vloni v listopadu Ústavní soud, termín exekučního vyklizení byl stanoven na 10. ledna.

Začíná vyklízení budovy bývalé plicní kliniky v Praze. SŽDC neprodleně zahájí nezbytné opravy
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

„SŽDC ctí zákony a rozhodnutí soudu, které platí pro všechny občany bez výjimky. Soudy všech instancí potvrdily, že správcem objektu je SŽDC, paní Virtová jako právní zástupce aktivistů z Kliniky byla vyzvána k vyklizení celého objektu do jednoho měsíce od vydání soudního rozhodnutí. SŽDC jako státní organizace má ze zákona povinnost pečovat o svůj majetek tak, aby se nesnižovala jeho hodnota, a musí využít všechny právní možnosti, aby zabránila jeho případnému ničení,“ říká generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda a dodává: „Výkon exekuce provádí soudem stanovený exekutor, a to zcela nezávisle na SŽDC. Máme zájem na klidném a nekonfliktním průběhu exekuce, o což jsem také požádal exekutora.“  

Podle znaleckého posudku zaměřeného na technický stav budovy je objekt v současné době zasažen jak působením vnějších vlivů, například intenzivních srážek nebo střídání teplot, tak aktivitami provozovanými uvnitř budovy. Může dojít k náhlé změně a budova se může dostat do havarijního stavu s nepřípustným rizikem ohrožení lidského zdraví v případě zdržování se osob v jejích prostorách.

V okamžiku převzetí objektu z rukou exekutora SŽDC neprodleně zahájí úklidové a udržovací opravné práce, které odstraní nevyhovující stavební úpravy a pomohou vyřešit zatékání do budovy tak, aby se zabránilo další devastaci objektu do doby zahájení rekonstrukce.

Samotnou rekonstrukci budovy plánuje SŽDC v souladu s územním plánem, je vypracovaná projektová dokumentace a běží stavební řízení. Následně se do objektu přesune padesátka zaměstnanců státní organizace, kteří jsou nyní v prostorách s komerčním nájmem. Do poloviny roku vypíše SŽDC soutěž na zhotovitele stavby a po získání stavebního povolení a nabytí právní moci zahájí rekonstrukční práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…