Začínají jarní prázdniny, hurá na Šumavu!

03.02.2014 15:30

Perfektně upravené lyžařské stopy, zrekonstruovaná hospůdka na Březníku, romantické projížďky na saních tažených párem koní, ukázka práce záchranářských psů, výlety na sněžnicích pro celé rodiny – takové budou jarní prázdniny na Šumavě, které v pondělí začínají.

Začínají jarní prázdniny, hurá na Šumavu!
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

Připravte si lyže a vyražte na Šumavu! Po utrápeném začátku zimy se Šumava připravuje na jarní prázdniny, které v pondělí začínají.

I když podmínky rozhodně nejsou všude ideální, jsou zatím nejlákavější, které letošní nezvykle teplá zima na Šumavě umožnila. Během týdne konečně nasněžilo a do terénu se dnes mohly vyrazit i rolby, aby upravily běžecké tratě.

Jedna například upravila trati na Kvildsku a druhá trasu z Modravy na Březník, kde si mohou všichni lyžaři odpočinout v nově zrekonstruované hospůdce, kterou Správa NP a CHKO Šumava věnovala šesti šumavským velikánům.

„Na trase z Modravy na Březník a na Černou horu leží zhruba 40 centimetrů sněhu. Na vlastní kůži jsem si tuto trať během týdne vyzkoušel a stopy i sněhové podmínky jsou tam ideální,“ doplňuje ředitel Mánek.

Dobré lyžařské podmínky jsou také na Kvildsku. Upravená stopa je na trase: Kvilda - Prameny Vltavy – Bučina. Lyžařská stopa je i na Židovské cestě.  Na trase Bučina – signálka, po signálce na Pramenskou cestu a zpět do Kvildy. Upravená je i trasa Kvilda - Horská Kvilda.

Upravené trasy jsou také na Borovoladsku.

Sjízdné jsou trasy - Borová Lada - směr Knížecí Pláně -Židovská cesta - Bučina - přes Mlýnskou mýtinu, Chaloupky - Knížecí Pláně - Žďárské sedýlko - zpět Knížecí Pláně - Borová Lada.

Druhá trasa - Borová Lada - Nový Svět - Šindlov - Studený potok - Nové Hutě (U Tetřívka) - zpět - Studený potok - Svinná Lada - Borová Lada.

Třetí trasa - Borová Lada - po Vlasaté cestě.
Trasy jsou upraveny pro klasický styl. Bruslit je možné na úseku - Nové Hutě - Studený potok - Borová Lada směr Knížecí Pláně.

„V jižní části Šumavy jsou podmínky bohužel horší než na západě. Na Stožeckých lukách, vedle silnice do Českých Žlebů, byl včera rolbou upravený asi tři kilometrový okruh pro bruslení i klasiku. Žádné další trasy pro nedostatek sněhu upravené nejsou,“ uvádí Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Všechny informace týkající se lyžování na Šumavě jsou na www.bilastopa.cz.

Ti co se v následujících týdnech na Šumavu chystají, mohou navštívit lákavé programy, které pro veřejnost chystá Správa šumavského parku – romantické projížďky na saních či vozech tažených koňmi, které je možné využít na Modravě, na Srní, na Borové Ladě nebo na Strážném.

Ukázku práce záchranářských psů, které se koná každých 14 dní před informačním střediskem na Rokytě. Na informačních střediscích Rokyta a Kvilda bude Správa NP a CHKO Šumava pořádat výlety na sněžnicích pro celé rodiny s dětmi.

„Všechny důležité informace se zájemci dozví přímo na informačních střediscích, na webových stránkách www.npsumava.cz nebo si je mohou přečíst v brožuře – Programy pro veřejnost, která je k dostání na všech informačních střediscích,“ uvádí Petra Střelečková, vedoucí Informačních středisek Správy NP a CHKO Šumava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…