Zahájené revitalizace v Povodí Odry

05.06.2014 20:36

Investiční odbor státního podniku Povodí Odry letos zahájil realizaci dvou staveb. Ty spočívají v revitalizaci toků Prudník a Odra. Revitalizace jsou zahrnuty do Plánu oblasti povodí Odry – opatření k dosažení cílů ochrany vod jako složky životního prostředí pomocí revitalizace toku a odstranění migračních překážek. Projekty jsou spolufinancovány v rámci Operačního programu Životní prostředí z prostředků Státního fondu životního prostředí České republiky.

Zahájené revitalizace v Povodí Odry
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Revitalizace Prudník, km 0,000–2,000

Předmětem stavby je revitalizace toku Prudník v k. ú. Osoblaha, Studnice u Osoblahy a Slezské Pavlovice. „V rámci realizace akce provádíme inicializaci koryta formou výhonů, které směřují proudnici do nátrží, vyčištění a propojení odstavených slepých ramen, biotechnickou sanaci nátrže u mostu – srubovou stěnu, hluboké a mělké tůně a výsadbu břehového porostu,“ vysvětluje investiční ředitel Povodí Odry Miroslav Janoviak a dodává: „Cílem projektu je, aby se navržené úpravy staly přínosem pro lokální biocentrum a vytvořily příznivé podmínky pro rozvoj vegetace, hnízdění ptáků, zlepšení mikroklimatu a revitalizaci krajiny.“

Realizace stavebních prací byla zahájena v únoru 2014 a bude ukončena v květnu 2015. Celkové náklady na stavební práce činí 2 153 568,16 Kč bez DPH.

Odra, revitalizace toku km 74,300–75,600, Mankovice – Jeseník

Předmětem stavby je revitalizace vodního toku Odra v k. ú. Mankovice a Jeseník nad Odrou. „Cílem této revitalizace je podpora zahájení korytotvorných procesů v rámci cílené eroze břehů, a tím pozvolné vytváření meandrů toku. Tento vývoj přitom bude probíhat v řádech několika desetiletí. Nový předpokládaný stav a vývoj toku a jeho okolí bude působit příznivě pro rozvoj vegetace, hnízdění ptáků a revitalizaci krajiny. V rámci stavby jsme již provedli kácení stromů, a to zejména v místech určených pro cílenou erozi břehů, odstranili jsme opevnění patky z lomového kamene a vystavěli 12 usměrňovačů proudu vetknutých do břehu. Ty jsou tvořeny z kmenů pokácených stromů, přičemž horní část usměrňovačů je tvořena vykácenými vrbami doplněnými vrbovými proutky. Předpokládáme přitom, že toto vrbové dřevo zakoření a stane se živou částí usměrňovače,“ upřesňuje Janoviak. V lokalitách předpokládaného vytváření meandrů je navržena náhradní výsadba několika stovek stromů a keřů. Součástí stavby je také osazení vodočetné latě na jezu Jeseník nad Odrou.

Realizace stavebních prací byla zahájena v únoru 2014. V současné době je stavební část dokončena a do konce listopadu 2014 bude provedena výsadba stromů a keřů.

Celkové náklady na stavební práce činí 2 017 558 Kč bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…