Zahájení stavby metra D je plánováno na rok 2018 a jeho výstavba bude stát 35,9 miliard

22.07.2015 20:18

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se ostře ohrazuje proti tvrzení opozičních zastupitelů hl. m. Prahy, kteří mylně informovali o výši rozpočtu potřebného pro výstavbu nové trasy D a tuto jejich ničím nepodloženou informaci bohužel převzala i některá média.

Zahájení stavby metra D je plánováno na rok 2018 a jeho výstavba bude stát 35,9 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Metro přijíždí do stanice

V tuto chvíli jsou předpokládány celkové náklady na výstavbu prvního úseku metra D ve výši 35,9 miliard Kč (v cenové úrovni roku 2015).

„Nevím, z jakého důvodu vypustil předseda pražské ODS Filip Humplík do médií nesmyslnou cifru 50 miliard korun. Když to zlehčím, tak zřejmě postupoval podle metodiky, kterou jeho strana uplatnila u stavby tunelu Blanka, který měl původně stát o mnoho méně, než bude muset Praha ve výsledku zaplatit. Rád bych ho ale upozornil, že ODS již v Praze nevládne. Co mě mrzí víc je, že tuto informaci převzala a publikovala bez ověření i řada seriózních médií,“ komentoval nepřesné výroky o výši rozpočtu metra D Petr Dolínek, náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu.

Některé mediální výstupy také nepřesně informovaly o délce trvání stavebních prací na prvním úseku nové trasy metra D ze stanice Pankrác do stanice Depo Písnice. Tyto práce jsou podle schváleného harmonogramu výstavby nastaveny na časové období 4 - 5 let, přičemž stavba prvního úseku nové linky metra bude zahájena v roce 2018.

„Dopravní podnik počítá v případě trasy D s vybudováním takzvaného automatického bezobslužného metra, kde předpokládáme využití třívozových souprav. Díky tomu by měly být náklady související s celkovým provozem na této trase nižší. Jedná se zejména o personální náklady, soupravy na nové trase by totiž nepotřebovaly obsluhu strojvedoucím. Zároveň by měl s využitím třívozových souprav být optimalizován provoz i v návaznosti na přestup na trasu C,“ doplnil k chystané variantě nové trasy Jaroslav Ďuriš, předseda představenstva a generální ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Po dokončení výstavby prvního úseku trasy metra D by měla následovat prodloužení této nové trasy až na stanici Náměstí Míru.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 148 autobusových linek, 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2015 bylo ve vlastnictví společnosti 1 194 autobusů, 922 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví víc než miliardu osob a ujede cca 163 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2015 celkem 10 799 zaměstnanců, z toho 4 191 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Víc informací o Dopravním podniku najdete na www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…