Zahraniční studenty láká studium v Jihomoravském kraji

27.11.2014 22:23

Špičkoví zahraniční studenti přijíždí za vědou a výzkumem do Brna.

Zahraniční studenty láká studium v Jihomoravském kraji
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Skvěle vybavená vědecká centra, zahraniční renomovaní vědci, velké množství výzkumných firem a současně jedinečnost regionu jsou zásadní důvody, proč stále častěji tolik mezinárodních vědců a studentů míří právě do Jihomoravského kraje. Najdete zde více než 10 tisíc vědců v excelentních výzkumných centrech a jejich počet stále roste.

K vědě lákáme potenciální zahraniční zájemce již z řad studentů. „JCMM - tedy Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu má ve své náplni program s názvem "Internacionalizace vysokých škol v Jihomoravském kraji“, který funguje již devátým rokem a od jeho začátku jím prošlo 216 zahraničních studentů ze zemí mimo EU jako Rusko, Ukrajina, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Indie, Sýrie, Jižní Korea či Bělorusko. Studenti přicházejí do programu na doporučení svých mateřských fakult a na základě výběrového řízení,“ říká hejtman Michal Hašek.

„Cílem programu je podpořit studentskou mobilitu a nabídnout vynikajícím studentům, zejména pak začínajícím vědcům ze třetích zemí možnost studia u nás. Zahraniční studenti mají zájem hlavně o magisterské studium či Ph.D. studium v českém jazyce, podporujeme v první řadě technické a přírodovědné obory,“ vysvětluje ředitel Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu Miloš Šifalda.

Program je plně hrazen Jihomoravským krajem. Student získává vstupem do programu finanční podporu - stipendium ve výši 6 000 korun měsíčně na pokrytí základních životních nákladů. V případě dobrých studijních výsledků jsou studenti v dalších letech finančně podpořeni vysokou školou, na které studují.

Jižní Morava se stávají jedničkou mezi regiony v ČR v oblasti podpory vědy, výzkumu a inovací. Do regionu míří v těchto letech třetina peněz z evropských fondů určených pro Českou republiku v této oblasti.

Program běží již od akademického roku 2006/2007, doposud bylo podpořeno 216 zahraničních studentů. Více než 30 z Bosny a Hercegoviny (díky aktivní spolupráci našeho velvyslanectví v Sarajevu), přes 50 studentů z Ruska (velkou zásluhou lektorátů JCMM), dále ze Srbska, Sýrie, Ukrajiny a dalších zemí. JCMM poskytuje budoucím studentům bezplatný poradenský servis (pomoc s přihlašovací procedurou na vysokou školu, nostrifikace diplomů, informační servis či víza). Součástí programu Internacionalizace jsou také lektoráty českého jazyka v zahraničí, jejichž činnost JCMM zahájilo od akademického roku 2009/2010. Nyní provozuje čtyři lektoráty v ruských městech Kazaň, Iževsk, Chanty-Mansijsk a Uljanovsk. Zájem tamních studentů o jihomoravské vysoké školy je velmi vysoký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jihomoravský kraj - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…