Zájem o obory uplatnitelné na trhu práce roste, prokázala analýza

02.04.2015 20:28

Zájem žáků o učební obory, kterých absolventi jsou dobře uplatnitelní na trhu práce, stále roste. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou vypracoval Národní ústav pro vzdělávání.

Zájem o obory uplatnitelné na trhu práce roste, prokázala analýza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti- ilustrační foto

Nárůst počtu žáků přijatých do vybraných skupin oborů vzdělávání odráží postupné zavádění řady opatření na podporu odborného vzdělávání, které ministerstvo školství připravilo v poslední době. Pozitivní trend lze pozorovat hlavně v učebních oborech v oblasti Potravinářství a ve skupině oborů Strojírenství a strojírenská výroba. Naopak, k poklesu žáků dochází ve skupině oborů Ekonomika a administrativa a Gastronomie, hotelnictví a turismus.

V maturitních oborech s odborným výcvikem došlo také k meziročnímu nárůstu ve strojírenských oborech, a naopak k poklesu v oblasti osobních služeb. U klasických maturitních programů mají žáci výraznější zájem o oblast uměleckou a strojírenskou, méně se jich pak hlásí na ekonomické a informatické obory.

„Podpora odborného vzdělávání patří mezi priority současné vlády. Ministerstvo školství proto letos podpořilo technické vzdělávání téměř 300 miliony korun,“ říká ministr školství Marcel Chládek. Ke zvýšení prestiže odborného vzdělávání připravuje jeho resort také zavedení mistrovské zkoušky a podpora oborů uplatnitelných na trhu práce je také součástí připravované reformy financování regionálního školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…