Zájem o projektové manažery vzrostl meziročně o čtvrtinu

04.02.2015 11:22

Na pracovním portálu Profesia.cz zaměstnavatelé loni hledali 2 407 projektových manažerů, což představuje 6,3 % všech zveřejněných inzerátů práce. Zájem o projektové odborníky se meziročně navýšil o 25 %. Poptávka po projektových manažerech byla z 34 oborů, nejčastěji se pak zveřejňovaly pracovní nabídky z oboru informační technologie (491 nabídek).

Zájem o projektové manažery vzrostl meziročně o čtvrtinu
Foto: Repro
Popisek: Logo Projektového symposia 2015

 
Následoval automobilový průmysl a výroba dopravních prostředků (358 nabídek) a strojírenský průmysl (258 nabídek). Nepřekvapí potřeba projektových manažerů v bankovnictví (127 nabídek), elektrotechnickém průmyslu (111 nabídek) nebo stavebnictví (98 nabídek), ale poměrně slušné umístění na páté příčce si získalo personální poradenství, zprostředkování práce a studijních pobytů se 112 nabídkami.

Tabulka 1: TOP5 oborů, kde hledají projektové manažery

 

Vleklá ekonomická krize zvyšuje poptávku po projektových manažerech

Za projekty je v současnosti označována celá řada různých akcí ve všech oborech. Podle prezidenta Společnosti pro projektové řízení, Michaela Motala jsou to zejména ty, kde je nutné se při řízení projektů vypořádat s nejistotami. „Znám cíl, který je často spíše přáním a pro jeho dosažení je nutné se rozhodovat a přitom nemít všechna potřebná fakta. Od rekonstrukce vinného sklepa až po reorganizaci firemních procesů.“
 
Ekonomika je prakticky bez růstu, firmy čelí dlouhotrvajícímu tlaku finanční krize a jsou nuceny na situaci nejen reagovat, ale také zakázky a vnitrofiremní změny pomocí projektů bezpečně a efektivně zvládnout. „Obor projektového řízení nabízí řadu přístupů, nástrojů a technik, jak na potřebné změny a nečekané požadavky reagovat. Proto se zvedá i poptávka po lidech, kteří tento obor zvládají,“ dodal Motal.

Zn. Do malé firmy se hledá projektový manažer s praxí

Podíváme-li se na velikost společností podle počtu zaměstnanců, které loni nejčastěji hledaly projektové manažery, zjistíme, že první příčku obsadily společnosti s 20 – 49 zaměstnanci (32,9 %). Druhé místo dosáhly mikro firmy s 1 – 9 zaměstnanci (17,5 %). Následovaly společnosti s 10 – 19 zaměstnanci (14,8 %), s 50 – 249 zaměstnanci (13, 8 %) a společnosti s více než tisícem zaměstnanců (11,1 %).
 
Pouze u 7 % nabídek bylo uvedenou, že práce je vhodná i pro absolventa. „Zodpovědnost za řízení projektu od definování cílů, přes vedení a motivování projektového týmu, komunikaci a dodržení harmonogramu a rozpočtu, po úspěšné dokončení projektu vyžaduje nejen teoretické znalosti, ale také praktické manažerské a organizační dovedností a zkušenosti.“ řekla Zuzana Lincová z Profesia.cz.

Projektoví manažeři jsou otevřeni různým typům úvazků

Stabilita v podobě plného úvazku, to je bonus, na který lákají firmy v převládající většině (90 %) své potenciální projektové manažery. Práce na živnost byla uvedená u 6 % nabídek. Práce na zkrácený úvazek nebo dohodu o provedení práce se objevuje jen v nepatrném zlomku inzerátů.
 
Většina lidí (92 %), kteří hledají uplatnění jako projektoví manažeři, také stojí o stabilní pozici v podobě plného pracovního úvazku, zároveň však chápou složitou situaci na pracovním trhu a nabízejí možnost zkráceného úvazku (28,4 %). Pětina uchazečů je ochotna pracovat na dohodu nebo na živnostenské oprávnění. Dvanáct procent uchazečů má zájem o studentskou praxi.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…