Zájem o půjčovny kol ČD byl letos rekordní, využilo je přes 5 300 cyklistů

01.12.2015 9:09

Doplňková služba Českých drah ČD Bike funguje od roku 2003 a těší se stále větší oblibě zákazníků. Letos se navíc počet vypůjčených kol výrazně zvýšil. Zatímco v uplynulých třech letech si kola půjčilo za sezonu 3 500 až 4 000 cyklistů, letos jich bylo už 5 352. Největší zájem zaznamenaly půjčovny v Jihočeském (celkem půjčeno 1 673 kol) a v Jihomoravském kraji (celkem půjčeno 829 kol).

Zájem o půjčovny kol ČD byl letos rekordní, využilo je přes 5 300 cyklistů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Sezonu každoročně zahajujeme v dubnu a končíme v říjnu. Letos jsme cyklistům otevřeli půjčovny v 93 železničních stanicích v celé republice. Z toho bylo 20 úplně nových,“ upřesňuje Michal Štěpán, člen představenstva společnosti odpovědný za osobní dopravu. „Paradoxně nejvíc kol jsme půjčili právě v jedné z nových půjčoven v Praze-Smíchově. Bylo jich 536.“

Ve většině krajů je možné si kola vypůjčit v jedné stanici a vrátit je v jiné. Přeprava těchto kol ve vybraných spojích je pak také bezplatná. Z celkového počtu 93 půjčoven jich 54 zajišťuje půjčení a vrácení bez nutnosti rezervace, 34 umožňuje půjčení a vrácení po předchozí rezervaci a 5 půjčoven funguje pouze pro vrácení.

K dispozici jsou odborně servisovaná kola pro dospělé, ale v některých stanicích také dětská kola a elektrokola. Větší skupiny si mohou potřebný počet kol předem rezervovat. Podrobné informace o službě ČD Bike najdou zákazníci na www.cd.cz/cdbike.

„České dráhy jsou jediný dopravce, který se systematicky snaží rozšiřovat služby pro cyklisty, a to v celé síti. Ročně přepravíme tři čtvrtě milionu bicyklů,“ dodává Michal Štěpán. „Největší meziroční nárůst přepravy kol v našich vlacích letos sledujeme v krajích Ústeckém (29 %) a Karlovarském (25 %) a také na Vysočině (19 %).

Novinky ve službách pro cyklisty pro rok 2016

  • Nově vznikne půjčovna v Ústí nad Labem, která doposud byla pouze vratnou stanicí
     
  • Novou půjčovnu kol budou mít rovněž v Přerově v Olomouckém kraji a ve Starém Městě u Uherského Hradiště ve Zlínském kraji
     
  • Půjčovna kol v Třeboni nově svým zákazníkům nabídne také elektrokola (další stanice s nabídkou elektrokol: Domažlice,  Tachov,  Karlovy Vary  dolní nádraží,  Mariánské Lázně,  Cheb,  Ostrava hl.n.,  Děčín hl.n.,  Kolín,  Kutná Hora město a Olomouc hl.n.)
     
  • V roce 2016 dojde k celkovému navýšení spojů s přepravou jízdních kol o 86 vozů. Celkem bude zákazníkům k dispozici 6 711 spojů, z toho 5 985 v regionální a 726 spojů v dálkové dopravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…