Základem pro správné vyplnění Přehledu je inventura od České správy sociálního zabezpečení

21.03.2016 18:36

Povinnost podat Přehled o příjmech a výdajích za rok 2015 mají všechny osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které v roce 2015 vykonávaly činnost. Je jedno, zda vedlejší nebo hlavní a zda podnikaly jen po část roku. Přehled musí podat i OSVČ, které z důvodu dosažení nízkých příjmů po odpočtu výdajů nejsou povinny podat daňové přiznání. OSVČ mnohdy při vyplnění Přehledu chybují, např. ve výši úhrnu zaplacených záloh na pojistné. Přitom dobrým podkladem pro správné vyplnění Přehledu je tzv. inventura OSVČ.

Základem pro správné vyplnění Přehledu je inventura od České správy sociálního zabezpečení
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) již ukončila každoroční rozesílání inventur OSVČ, odeslala jich více než 750 tisíc, přičemž 8,4 % elektronicky přímo do datových schránek. Podle odborníků ČSSZ může právě pečlivé prostudování inventur (obsahujících tabulku se souhrnem předpisů a plateb) minimalizovat chyby při vyplňování Přehledu. Častou chybou OSVČ při vyplňování Přehledu je nesprávné uvedení úhrnu zaplacených záloh na důchodovém pojištění v řádku 39, dále OSVČ velmi často chybují při vyplňování počtu měsíců výkonu činnosti, jestliže ji nevykonávaly po celý rok, a také při rozdělování měsíců na hlavní a vedlejší, kdy za chybu je považován vyšší počet měsíců vedlejší činnosti, než eviduje OSSZ (řádek 27 v návaznosti na řádek 18). Třetí častou chybou je nesprávně provedený odečet celých měsíců, po které byly OSVČ pobírány buď dávky peněžité pomoci v mateřství (PPM) nebo dávky za dočasnou pracovní neschopnost – jde o řádek 28. Detailní Pokyny k vyplnění přehledu, řádek po řádku, naleznou podnikatelé na webu ČSSZ v oddíle Tiskopisy OSVČ.

Při nesrovnalostech je dobré včas kontaktovat OSSZ

Pokud by OSVČ zjistila rozpory ve svých podkladech proti evidenci ČSSZ, může situaci v předstihu řešit s příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení (OSSZ). Nejlepší je obrátit se na referenta, který OSVČ vede evidenci.

Interaktivní tiskopis na ePortálu funguje i jako kalkulačka, spočte i doplatek

Tiskopis ČSSZ nabízí ve dvou formátech, s tím, že pdf verze formuláře slouží pouze pro ruční vyplnění, zatímco interaktivní formulář, který je součástí ePortálu ČSSZ, lze vyplnit online. Pro jeho vyplnění není nutné mít zřízenou datovou schránku nebo vlastnit uznávaný elektronický podpis. Pokud již OSVČ datovou schránku má a přihlásí se do systému, tiskopis bude mít již předvyplněné identifikační údaje z rejstříku pojištěnců. Vyplněný formulář je možné prostřednictvím ePortálu ČSSZ přímo odeslat ČSSZ, je-li OSVČ držitelem datové schránky nebo uznávaného elektronického podpisu.

Navíc mohou interaktivní formuláře všem OSVČ posloužit jako „kalkulačka“. A to i těm OSVČ, které nevyužijí možnosti online odeslání přes ePortál. Stačí jim správně vyplnit jen 4, resp. 5 řádků, (řádek 18., 26., 27. + 28. a 39), a tiskopis sám ostatní údaje (např. novou výši záloh po uvedení hlavní či vedlejší činnosti pro rok 2016) spočítá automaticky. Právě díky elektronickému vyplnění tiskopisu (při správně zadaných údajích ve zmíněných řádcích), se mohou OSVČ, které by jinak údaje doplňovaly ručně, vyvarovat „neopravitelných“ chyb při určování minimálního vyměřovacího základu. Po vyplnění (a automatickém dopočtení údajů) stačí formulář vytisknout (zvolit tlačítko pro „tisk“, čímž dojde k převodu do formátu pdf) a podat/zaslat v papírové podobě na OSSZ. Je-li v tiskopise vypočten doplatek, musí jej OSVČ zaplatit do 8 dnů ode dne podání Přehledu. Po podání Přehledu se mění výše záloh, na tuto změnu je třeba pamatovat.

Termíny podání Přehledu v roce 2016:

  • pondělí 2. května 2016 - OSVČ, kterým nezpracovává daňové přiznání daňový poradce,
  • pondělí 1. srpna 2016 - OSVČ, kterým daňové přiznání zpracovává daňový poradce. Tuto skutečnost musely písemně doložit příslušné OSSZ nejpozději do 30. 4. 2015,
  • do 1. srpna 2016 - OSVČ, které nemají povinnost podávat daňové přiznání.

Příručka OSVČ pro oblast sociálního zabezpečení v roce 2016 je dostupná na každé OSSZ nebo ke stažení na webu ČSSZ a shrnuje důležité informace pro OSVČ.

Počet OSVČ podle krajů i okresů je k dispozici na: http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/statistiky/ekonomicke-ukazatele/prehled-o-poctu-osvc-dle-kraju-resp-dle-okresu-a-kraju/prehled-o-poctu-osvc-dle-kraju-pro-rok-2015.htm.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…