Zákon o elektrárně Búšehr: Zatímco v EU podobné zákony zrušili a tamní firmy se ujímají zakázek, české stále nemůžou

09.09.2017 8:47

Hospodářská komora je zklamaná dnešním postojem poslanců v souvislosti se zákonem, který českým firmám zakazuje dodávat své služby a technologie íránské elektrárně Búšehr. Hospodářská komora upozorňuje, že Evropská unie v souvislosti s uvolňováním protiíránských sankcí podobná omezení už zrušila.

Zákon o elektrárně Búšehr: Zatímco v EU podobné zákony zrušili a tamní firmy se ujímají zakázek, české stále nemůžou
Foto: AEOI
Popisek: Jaderná elektrárna Búšehr 2

České firmy se kvůli zákonu o elektrárně Búšehr nemohou účastnit probíhajících a připravovaných tendrů, které jsou zaměřené na jadernou bezpečnost, realizaci stress testů nebo zvyšování kvality íránského jaderného dozoru. Zatímco firmy z USA a ostatních zemí Evropské unie se mohou ucházet o zakázky týkající se elektrárny Búšehr, české firmy přicházejí o svou konkurenční výhodu. Tato elektrárna totiž vychází z ruského konceptu a technologií, které znají české společnosti, přicházejí tak o jedinečnou exportní výhodu a příležitost uplatnit unikátní know-how.

Příkladem takové společnosti je ÚJV Řež, která se zabývá mimo jiné zvyšováním jaderné bezpečnosti a spolehlivosti elektráren a její služby využívají na Ukrajině, ve Finsku, v Rusku, Turecku nebo Číně. Projekty zvyšování jaderné bezpečnosti a spolehlivosti elektrárny Búšehr představují velkou příležitost nejen pro ÚJV Řež, ale i další české společnosti.

Hospodářská komora je přesvědčena, že zákaz českým firmám dodávat do íránské elektrárny své služby a produkty je nezbytné zrušit, a proto by se problematikou měla zabývat nově ustanovená vláda po volbách znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…