Zákon o prokazování původu majetku může způsobit potíže i těm, kteří daně platí

19.05.2015 7:32

„Zpětně trestat živnostníka, že si roky neschraňoval účtenky, když mu stát umožnil uplatňovat paušální výdaje, odporuje zdravému rozumu,“ říká prezident Hospodářské komory ČR v reakci na návrh zákona o prokazování původu majetku, který dnes schválila vláda.

Zákon o prokazování původu majetku může způsobit potíže i těm, kteří daně platí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nesprávné uplatnění zákona o původu majetku daňovou správou může mít pro některé podnikatele fatální důsledky. „Vítáme boj s daňovými úniky. Rozumíme potřebě hledat řešení v dodanění zatajovaných příjmů. Zákon ale nesmí kvůli tomu negativně doléhat na podnikatele, kteří poctivě platí daně,“ postavil se za podnikatele z řad fyzických i právnických osob prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Zákon má fungovat tak, že správce daně vytipované osoby vyzve a popíše důvody, které jej vedou k závěru o výrazné disproporci mezi nárůstem jmění poplatníka a jeho přiznanými příjmy, a uvede své další pochybnosti. Poplatník je povinen prokázat, že majetek byl financován z příjmů, které byly řádně zdaněny nebo zdanění nepodléhají.

Dlouhý se obává, že místo důsledné kontroly si daňová správa ulehčí práci a šikanózně zatíží administrativou i řádně platící daňové poplatníky a způsobí vážné potíže těm, kteří sice nabyli majetek legálně a legálně jej rozmnožují, ale neschraňovali doklady, jimiž by dokumentovali své příjmy a nákupy věcí. Povinnost uchovávat účetní doklady však živnostníci – paušalisté nikdy neměli a právnické osoby mají podle zákona o účetnictví a zákona o dani z přidané hodnoty povinnost archivovat účetní a daňové doklady jen 5 či 10 let.

„V rámci připomínkového řízení jsme ministerstvu financí poslali několik připomínek, kterým úředníci ministerstva vyhověli nebo je vzali v potaz, zároveň jsme upozornili na retroaktivitu, kterou považujeme za problematickou. Odůvodněním ministerstva financí ale je, že pokud by k retroaktivitě v souvislosti s doměřením daně a penále došlo, bylo by ospravedlněno důležitým veřejným zájmem na řádném výběru daní,“ zdůrazňuje Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…