Zákon o veřejných zakázkách a elektronická evidence tržeb – dvě témata setkání podnikatelů

17.06.2015 8:31

Dvě velká témata řešili podnikatelé z Pardubického kraje na svém pravidelném setkání. Do Kongresového centra Jezerka je svolala Krajská hospodářská komora Pardubického kraje, která sem přizvala i prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého. Ten na Seč přivezl i nejnovější informace z konference věnované elektronické evidenci tržeb.

Zákon o veřejných zakázkách a elektronická evidence tržeb – dvě témata setkání podnikatelů
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Konference se v Praze účastnil i ministr financí Chorvatska, právě chorvatským modelem se totiž Česká republika inspiruje. „Hospodářská komora v obecné rovině elektronickou evidenci tržeb podporuje, povede to k narovnání konkurenčního prostředí. Rozumíme tomu, že stát chce zlepšit výběr daní. Sledujme to, připomínkujme, ale nestavme se k tomu a priori negativně,“ vyzval podnikatele prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Hospodářská komora provedla vlastní průzkum a zjistila, že více než 60% členů komory evidenci tržeb podporuje. Zároveň ale téměř polovina z nich je evidenci ochotna akceptovat za podmínky přijetí jejich připomínek. „Většina našich členů si přeje, aby ostrý start systémů nastal v období 6 – 12 měsíců, zatímco ministerstvo financí navrhuje měsíce tři. Mezi podnikateli panují také obavy z technického zajištění systému. Jsme ale ubezpečováni, že to fungovat bude,“ dodal Dlouhý.

Druhým velkým tématem jarního setkání podnikatelů byl zákon o veřejných zakázkách. Skončilo jeho meziresortní připomínkování, podle viceprezidentky Hospodářské komory ČR Ireny Bartoňové – Pálkové se sešlo na tři a půl tisíce připomínek. „Hospodářská komora odmítá to, aby se soutěžilo pouze za nejnižší cenu, nastává tu možnost podhodnocení zakázky. V zákoně jsou také nejasné definice a rozvolněný,“ vyjmenovala připomínky Hospodářské komory Bartoňová – Pálková. Podle ní je nutné současně se zákonem vydat metodické příručky, jednoznačně definovat pojmy. S tím může Hospodářská komora po odborné stránce pomoci.
Setkání podnikatelů se účastnili také představitelé města Pardubice a Pardubického kraje. Ze strany radní kraje Ludmily Navrátilové padl dotaz na možné dělení zakázek. Zatímco evropská pravidla to povolují, v českém návrhu je opět formulace nejasná. Kromě Navrátilové se do diskuze zapojila i náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství Jana Pernicová i primátor města Pardubic Martin Charvát. Na Seč mezi podnikatele přijeli také náměstci primátora Jiří Rozinek a Jan Řehounek, podnikatelskou sféru reprezentovali nejvýznamnější podnikatelé z regionu.

Došlo i na hodnocení činnosti Krajské hospodářské komory Pardubického kraje. Podle jejího předsedy Jiřího Doležala jsou v současné době vztahy s krajem a městem jsou nadstandardní. Zároveň připomněl, že podnikatelé potřebují kvalifikované a vzdělané zaměstnance a že spolupráce s oblastí školství je klíčová. „Zároveň si musíme uvědomit, že podnikatelské prostředí závisí i na kvalitní dopravní infrastruktuře, letos do dopravy půjdou největší investice posledních let,“ řekl Doležal.

Krajská hospodářská komora Pardubického kraje v nedávné době uzavřela také memorandum o spolupráci jak s Pardubickým krajem, tak s městem Pardubice. K prvnímu kontaktu s vedením města došlo už v prosinci loňského roku. „Velmi rychle jsme našli společnou řeč. Pojmenovali jsme problémy nejen v podnikání, shodli se na tom, co je třeba v Pardubicích nutně řešit a dohodli se na obsahu i formě spolupráce,“ prohlásil tehdy krátce po podepsání memoranda s městem Pardubice předseda Oblastní rady Krajské hospodářské komory Lubomír Motyčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…