Zákonem o seniorech myslíme i na svou budoucnost, zaznělo na semináři

22.01.2016 16:10

Nejnižší tuzemské důchody se pohybují mezi 3 - 4 tisíci korunami měsíčně. K tomu nyní řady důchodců rozšiřují první polistopadové generace osob samostatně výdělečně činných, z nichž většina bude pobírat příspěvek jen kolem šesti tisíc korun. Otázkou, jak může stát a další veřejné instituce zabránit tomu, aby senioři neupadali do čím dál větší hmotné nouze a izolace, se zabývali účastníci semináře, pořádaného Libereckým krajem.

Zákonem o seniorech myslíme i na svou budoucnost, zaznělo na semináři
Foto: regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz
Popisek: Krajský úřad Libereckého kraje

Na semináři, konaném v pondělí 18. ledna pod názvem Senioři – současnost a budoucnost, hovořili o problémech současných důchodců Miroslava Palečková a Zdeněk Pernes z Rady seniorů. Martin Potůček z Odborné komise pro důchodovou reformu při Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR (MPSV) představil její úspěchy a další plány. Náměstkyně ministryně MPSV Iva Merhautová přiblížila především základní statistické údaje, týkající se stárnutí tuzemské populace. O práci Výboru pro sociální politiku parlamentu promluvil poslanec Jaroslav Zavadil spolu s poslankyní Janou Hnykovou. Za Liberecký kraj vystoupila náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová, která ve své prezentaci přiblížila, jak kraj podporuje sociální služby v  regionu.

Připomněla, že příspěvek Libereckého kraje na příspěvkové organizace se daří zvyšovat. V loňském roce činil 102 milionů korun. 

Službu Senior-Kontakt, která spojuje seniory a poskytovatele sociálních služeb, představil na semináři Martin Trojan. Hosté se nezabývali jen materiálními potřebami současných důchodců, například připravovaným zákonem o valorizaci penzí. Upozornili rovněž na to, že snižující se životní úroveň části starších lidí vyvolává i pocit přítěže a ve společnosti také stoupá agresivita vůči seniorům. „V sociální politice se nepolitikaří, zde se dokážeme shodnout. Všichni si uvědomujeme, že sociální politika je oblastí, která nás doprovází od narození až do smrti,“ doplnila poslankyně Jana Hnyková, která měla nad seminářem spolu s náměstkyní hejtmana Lenkou Kadlecovou záštitu.


 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…