Zámek Pardubice má své víno, připomíná náboženskou toleranci za Viléma z Pernštejna

11.05.2017 20:36

Tři druhy vína inspirované osobností Viléma z Pernštejna jsou od tohoto týdne v nabídce Zámku Pardubice. Pod názvy Sub una pro bílé suché, Sub utraque pro červené a Fraterno pro bílé polosuché se skrývá poselství o mimořádné náboženské svobodě, která v době největší slávy Pardubic panovala. Víno se stane vhodným suvenýrem pro návštěvníky zámku a města Pardubice i dárkem pro vzácné návštěvy města a Pardubického kraje.

Zámek Pardubice má své víno, připomíná náboženskou toleranci za Viléma z Pernštejna
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Zámek Pardubice

„Víno Zámek Pardubice by mělo být symbolem náboženské tolerance i tolerance obecně, neboť se domníváme, že to je hodnota, kterou bychom si dnes měli z odkazu Viléma z Pernštejna odnést,“ osvětluje motivy vytvoření exkluzivní řady vín Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích, které Zámek Pardubice spravuje.

„Základem úspěšného marketingu cestovního ruchu je mít něco jedinečného, co se pojí s danou lokalitou. Kolekce vín inspirovaná filozofií jednoho s nejvýznamnějších šlechticů naší historie je elegantním a originálním dárkem z místa, které tak zásadně ovlivnil,“ komentoval novinku Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje, který je jedním z patronů vín. „Vilém z Pernštejna byl osvícený vladař a zakládal si na náboženské svobodě, která byla základem svobody, tak jak ji chápeme dnes. To vyjadřují vína historicky inspirovaná vírou katolickou – Sub una, kališnickou – Sub utraque a také bratrskou – Fraterno,“ dodal Línek.

Katolíci, kališníci, čeští bratři i minorité

Názvy vín vysvětluje popis na každé lahvi z pera historika Petra Vorla: Vilém z Pernštejna (1437-1521) byl velkorysým stavitelem zámku Pardubice i zakladatelem slávy svého sídelního města. Naše dějiny pozitivně ovlivnil také prosazováním politicky zaručené náboženské svobody. To v jeho době nebylo jinde v Evropě myslitelné. Sám vyrůstal jako kališník, ale zemřel jako katolík. Jeho milovaná manželka se hlásila k Jednotě bratrské, ale o pohřebiště Pernštejnů v Pardubicích měli pečovat bratři řádu minoritů. Před smrtí o sobě prohlásil: „… s Římany věřím, s Čechy držím, s Bratřími umírám…“. Tuto hlubokou ekumenickou symboliku respektuje trojice kvalitních vín z naší reprezentativní řady Zámek Pardubice: SUB UNA – SUB UTRAQUE – FRATERNO. Dobré víno souvisí se základními pilíři duchovních tradic naší evropské civilizace a symbolizuje princip svobodné volby jedince. Vaše volba byla správná.

Historicky je doloženo, že víno se na zámeckých valech v 19. století pěstovalo poté, co Pardubice přestaly být vojenskou pevností. „Chceme jej vrátit alespoň na pult zámecké pokladny a nabídnout další kvalitní produkt spojený se zámkem,“ vysvětluje Libánek.

Víno jako paví chvost

„Pro řadu Zámek Pardubice jsme vybrali velmi kvalitní vína, která označujeme jako paví chvost,“ uvedl sommeliér Oldřich Bujnoch. „Paví chvost mívají vína tělnatá, tučná, extraktivní, výběrky ze zaschlých nebo suchých hroznů, vína pozdních sklizní, tedy vína znamenitých vlastností, bohatých vůní a chutí. Jejich doušek oblaží čich a jazyk a rozkošný dojem trvá dlouho, říkáme, že mají dlouhou stopu.

Své lahodné bohatství rozkládají po jazyku jako paví chvost, který se zvolna rozvinuje,“ popsal Bujnoch, co jaké chutě na jazyku zažijí majitelé vín. Suché bílé víno Sub una ukrývá odrůdu Rulandské bílé, Sub utraque Modrý Portugal, Fraterno zase Tramín červený.

Tři druhy vína mají graficky sjednocenou etiketu, odlišenou jen barevným tónem a názvem. Dominuje jí Zámek Pardubice s obrannými valy v podobném stylu jako Paprockého dřevořez Viléma z Pernštejna z roku 1593. Autorkou etikety je výtvarnice Východočeského muzea Veronika Doutlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…