Zámek Vimperk byl předán do správy NPÚ České Budějovice

09.01.2015 16:00

Zámek Vimperk už nebude spravovat Národní park Šumava. Tato národní kulturní památka byla 9. ledna 2015 oficiálně předána Ministerstvu kultury, respektive Národnímu památkovému ústavu, územní památkové správě v Českých Budějovicích a uzavřel se tak více než půl roku trvající proces předávání.

Zámek Vimperk byl předán do správy NPÚ České Budějovice
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

„Předání zámku Ministerstvu kultury, respektive Národnímu památkovému ústavu považuji za správný krok. Správa Národního parku Šumava je totiž organizací, která se primárně zabývá ochranou přírody. Péči o historické objekty, které jsou národní kulturní památkou, jako je právě zámek Vimperk přísluší jinému úřadu, právě NPÚ. Myslím, že každá z těchto institucí má v této zemi svoji roli, a podle ní by se měly chovat,“ vysvětluje ředitel NP a CHKO Šumava Pavel Hubený.

Přesto se Správa Národního parku Šumava o objekt zámku, který byl zpočátku sídlem Správy NP Šumava, celých více než 23 let starala. Například od roku 2008 do roku 2014 investovala do vimperského zámku více než 19 milionů korun v rámci provozních nákladů a investic.

„Nenechali jsme zámek chátrat, naopak jsme se snažili celou dobu zámek udržovat a opravovat. Například jsme v devadesátých letech nechali opravit střechy, komíny, pak jsme vyčistili sklepy, které byly plné odpadků, opravili jsme opěrné zdi, podlahy v některých místnostech. Nechali jsme zpracovat různé archeologické průzkumy, mykologické průzkumy a neustále jsme opravovali to, co dožilo nebo bylo rozbito, ať už omítky, okna, elektroinstalaci a podobně,“ vyjmenovává tiskový mluvčí Správy NP Jan Dvořák.

Národní památkový ústav má už se zámkem smělé plány. Pod vedením nového kastelána Vojtěcha Brože nejprve provede kompletní revizi stavu celého areálu a stanoví krátkodobé i dlouhodobé úkoly týkající se oprav, restaurování a kulturního využití zámeckého areálu. Cílem je vybudovat víceúčelové kulturně konferenční centrum v dolním zámku, i nadále provozovat zámecké muzeum a v horním zámku vytvořit standardní prohlídkovou trasu.

„V letošním roce bychom rádi zahájili restaurování reprezentačního sálu v dolním zámku a chtěli bychom připravit projekt provozního zázemí sálu a jeho funkčního propojení se zahradou,“ konstatuje ředitel NPÚ ÚPS v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Pokud se bude vyvíjet finanční situace Národního památkového ústavu dobře, bude postupná revitalizace zámku trvat přibližně osm let.

„Jsem přesvědčený, že zámek je v rukou nejpovolanějších. Přesto jsme připraveni kdykoli kolegům z NPÚ pomoci a samozřejmě budeme rádi, pokud na zámku zůstane, případně se bude rozvíjet zmínka o Národním parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Správa totiž díky archeologickým průzkumům, které zde provedla, odhalila a zakonzervovala skutečné historické unikáty. Takže myslím, že tato krátká etapa v existenci zámku, rozhodně nebyla pro jeho budoucnost nevýznamná,“ zakončuje Pavel Hubený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…