Zaměřeno na absolventy a studenty: Sociální pojištění v kostce v novém letáku ČSSZ

17.06.2016 20:55

S blížícím se koncem školního roku připravila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) leták Sociální zabezpečení - informace pro studenty.

Zaměřeno na absolventy a studenty: Sociální pojištění v kostce v novém letáku ČSSZ
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

V deseti bodech v něm shrnuje základní informace pro studenty o nemocenském pojištění a důchodech, právech a povinnostech v oblasti sociálního zabezpečení a nárocích na dávky. Leták je již nyní k dispozici na webových stránkách ČSSZ.

Nejen studentům, ale i jejich rodičům leták odpoví na otázky typu „Musím po skončení studia platit sociální pojištění?“, „Jaké mám povinnosti, když při studiu pracuji nebo podnikám?“, „Mám ohlásit správě sociálního zabezpečení, že odjíždím na stáž do zahraničí?“, „Jsem po vážném úrazu, mohu i jako studující dostávat nemocenské nebo invalidní důchod?“, „Během studia jsem porodila, budu mít nárok na mateřskou?“.

Zejména mladí lidé pojem důchod či důchodové pojištění často spojují se stářím a považují ho za velmi vzdálené. Důchod však není jen a výhradně otázkou stáří. Mezi důchodové dávky patří kromě starobního důchodu i důchody invalidní a důchody pozůstalostní. Ty jsou spojeny se situacemi, jako je vážná nemoc, těžký úraz nebo úmrtí blízké osoby, k nimž může dojít v jakémkoliv věku. I nárok na tyto důchody je ve většině případů podmíněn získáním určité doby důchodového pojištění.

Studenti zpravidla nerozlišují nemocenské pojištění od zdravotního pojištění. Jejich účel je ale odlišný. Nemocenské pojištění slouží k finančnímu zajištění v případě nemoci či mateřství v zásadě pracujícím lidem. Tuto agendu zajišťují v součinnosti se zaměstnavateli okresní správy sociálního zabezpečení. Zdravotní pojištění však slouží k úhradě zdravotní péče, jako je lékařské ošetření, ambulantní či nemocniční léčba, pohotovostní a záchranná služba aj., a je v působnosti zdravotních pojišťoven. Principy zdravotního pojištění jsou jiné než v sociálním pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…