Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali poosmé čas dobré věci

29.06.2015 16:50

Čas pro dobrou věc nastal opět po roce pro zaměstnance Skupiny ČEZ jak v hlavním městě, tak i na jiných místech ve Středočeském kraji. V rámci skupinových dobrovolnických aktivit se konkrétně v Praze vydali pomáhat do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, Dětskému centru při Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči a do Domova PALATA pro dospělé zrakově postižené klienty na Smíchově.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali poosmé čas dobré věci
Foto: cez.cz
Popisek: Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali po osmé čas dobré. Tým útvaru evropská agenda.

V rámci kraje pak zavítali do Centra sociálních služeb Hvozdy ve Hvozdnicích, Střediska pomoci ohroženým dětem ROSA v Kladně a Centra pro všechny v Nymburku. Svůj klasický „čezácký“ pracovní den tak koncem minulého týdne strávilo nejrůznějšími způsoby pomoci výše uvedených organizací 65 dobrovolníků.

Konkrétně do Psychiatrické léčebny v Bohnicích zavítalo 11 z nich, přičemž se přeměnili ve zdatné zahradníky v tamním parku. Shrabovali trávu, odstraňovali plevel z chodníků a přístupových cest, odklízeli větve po prořezávce dřevin a podobně. Pustili se rovněž do úklidu ve stáji, na sýpce a v zahradnictví.  Práce na zahradě, konkrétně stříhání keřů, pletí záhonků, pomoc při prořezávání stromů a následný úklid dřeva, čekala také na 27 dobrovolníků v Kojeneckém ústavu Thomayerovy nemocnice. Zde navíc zvládli i natírání herních prvků a opravu plotu.

„Jsem ráda, že čas pro dobrou věc a podobné charitativní akce získávají v našich řadách stále více příznivců. Potvrzuje se tak, že bereme společenskou odpovědnost nejen jako firma, ale i jako zaměstnanci vážně,“ poznamenala Zuzana Krejčiříková, ředitelka útvaru public affairs, která se v dětském centru jako dobrovolnice přeměnila ve zdatnou zahradnici. Defakto je dobrovolnicí celoročně, a to odbornou, neboť v rámci Skupiny ČEZ spolu s kolegy z divize Obchod a strategie a útvaru public affairs předává své odborné znalosti a know how Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech, kde na začátku potřebovali poradit s dlouhodobou vizí.

Také v Domově pro dospělé zrakově postižené klienty se pět zaměstnanců Skupiny ČEZ vrhlo na pomocné práce v zahradě, tedy sekání trávy, okopávání skalky, zalévaní stromů, pletí plevele, hrabání, zametání a podobně. „Dali nám na výběr, co můžeme pro ně udělat, včetně věnování se klientům, s nimiž bychom si povídali, doprovázeli je na procházkách či jim četli. Protože jich je ale 130, nemohli bychom uspokojit všechny. Zato zahradu mají jen jednu, ke všemu obrovskou a zahradnici jen na částečný úvazek. Klienti, jimž je v průměru 84 let, přitom pomocné ruce k dílu přiložit nemohou. Takže jsme se chopili zahradnického náčiní a alespoň trochu jí ulehčili na nějaký čas práci,“ řekl za všechny Petr Barnat, vrchní auditor z útvaru interního auditu, který se účastní dobrovolnických dnů od jejich počátků v roce 2008.

Hned dvakrát, nabídlo celkem 17 energetiků pomocnou ruku Centru sociálních služeb Hvozdy, kde poskytující péči lehce mentálně postiženým mladistvým klientům. Během jednoho dne vymalovala první parta kuchyňku a společenské místnosti, druhý den se pak další postarali o „dodělávky“ a celkový úklid po malování. „Proč jsme tady? Protože chceme pomoci dobré věci. Ostatně jezdíme sem pravidelně. A děláme to i pro sebe, abychom trochu vypnuli a neseděli jen u počítačů,“ odpověděla na klasickou otázku například Petra Šuntilová, asistentka v útvaru řízení výkonosti ZMÚ v divizi Zahraničí, která byla ve Hvozdech již počtvrté.

Ze Štěchovic to pak docela blízko mělo hned šest „vodníků“, jak sami sebe díky práci u obnovitelných zdrojů nazývají. „Je tu dobrá atmosféra, vždy se sejde dobrá parta ochotná přiložit ruce k dílu, ať již se jedná o cokoliv, mají nás tu rádi, dobře tu vaří…“, vypočítával pak s úsměvem důvody „proč“ Aleš Cink, vedoucí odboru inženýring – vodní elektrárny. Jak ještě dodal, s klienty centra ve Hvozdech se už poměrně dobře znají. „Někteří z nás jsou zde již popáté. Navíc s některými klienty se potkáváme i ve Štěchovicích, neboť v rámci svých pracovních aktivit vypomáhají v jídelně naproti našemu ředitelství.“

Organizace a příprava herního odpoledne pro děti ve vyloučené lokalitě Kladno-Dubí a pomoc na soutěžních stanovištích pro ně připravených; to byla náplň práce dalších dvou dobrovolníků ve Středisku pomoci ohroženým dětem ROSA. Jeden pak pomáhal v nymburském Centru pro všechny s úklidem v keramické dílně, včetně kompletace výrobků.

„Čas pro dobrou věc“, jak se správně projekt dobrovolnických dnů jmenuje, se napříč všemi lokalitami ČR, v nichž Skupina ČEZ působí, letos koná již po osmé. Jeho smyslem je, že každý ze zaměstnanců, který si najde čas pro dobrou věc, může věnovat jeden pracovní den neziskovým organizacím, jež působí hlavně v sociální oblasti či se zabývají ochranou životního prostředí. Energetici přitom plní zadané úkoly, které mají organizacím alespoň trochu odlehčit od jejich každodenních povinností a starostí. Prostě pomoc tam, kde je zrovna v daný moment zapotřebí. V uplynulých sedmi letech se tak do programu firemního dobrovolnictví zapojilo přes tři tisíce energetiků na nejrůznějších postech. Letos si to mnozí již po x-té zopakovali a další stovky kolegů se k nim nově přidaly či ještě v jiných regionech do konce letošního roku přidají.

Že se vždy jedná pro všechny organizace o významnou a finančně mnohdy nevyčíslitelnou pomoc, dokazují například slova ředitelky Centra sociálních služeb Hvozdy Magdalény Zurinkové: „Každoroční pomoc zaměstnanců Skupiny ČEZ, kteří vždy odvedou pořádný kus práce, je pro nás opravdu existenční záležitostí. Finanční prostředky na údržbu máme omezené, doslova nízké. A jakmile dojde na další úsporná opatření, jako první se pochopitelně sáhne zase na peníze na běžnou údržbu. Samozřejmě, že když se potřebuje opravit okap či střecha, tak se peníze najdou. Na obyčejné vymalování, úklid a další drobné věci, však již nezbyde. Proto jsme rádi za pomoc, díky níž ušetříme prostředky na případné opravy vážnějšího rázu. Vážíme si i toho, že díky lidem z venku se naši klienti rovněž více začleňují do společnosti, neboť se pokaždé podělí o své radosti i strasti s dobrovolníky, kteří je berou vážně a rozumí si s nimi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…